I de tidlige morgentimer torsdag kom de danske kampfly på vingerne fra Kuwait for første gang siden de ankom til landet 5. oktober.
Det er problemer med papirarbejdet, der har gjort, at flyene og dets piloter har været strandet i Kuwait de seneste to uger. Men det siger samtidig noget om amerikanernes behov for de danske luftstyrker.
Det mener lektor Peter Viggo Jakobsen ved Forsvarsakademiet, der hører under Forsvarsministeriet.
- At det har taget så lang tid at få papirerne på plads, viser jo, at der ikke har været akut behov for at smide flere kampfly ind i den operation, som amerikanerne har i gang, siger han til DR Nyheder.
Han er dog ikke i tvivl om, at amerikanerne vil få brug for de danske F-16 fly i den kommende tid.
- Vi skal huske, at det her er noget, der skal strække sig over de næste 12 måneder, så jeg er ikke i tvivl om, at de danske fly kommer mere i brug. Men det er et spørgsmål om, at amerikanerne nu vil putte dem ind, der hvor der er behov, også i forhold til at aflaste de amerikanske piloter, og hvor det ellers giver mest mening.
Borgelig kritik af stillestående fly
Berlingske kunne torsdag afsløre, at de fire fly og tre reservefly ikke havde forladt landjorden, siden de ankom til Kuwait for to uger siden.
Den nyhed medførte hård kritik af regeringen fra oppositionen, som kaldte det "grotesk", at regeringen ikke havde styr på tilladelserne.
Men spørger man Peter Viggo Jakobsen, så ligger fejlen ikke hos de danske myndigheder. Derimod er det kuwaiterne, der "ikke har kunnet få fingeren ud".
- Når der ikke er sket mere i sagen, er det nok også fordi, amerikanerne ikke er blevet sure, og at der ikke er så stort behov for flyvemaskiner lige nu, siger han.
Støttemissioner vil ikke være primære
Flyene deltog ifølge forsvarsminister Nicolai Wammen i en såkaldt close air support mission, altså en mission, hvor man fra luften yder støtte til landtropper, der enten er i gang med at rykke frem eller under pres fra fjendtlige styrker.
Men efter Peter Viggo Jakobsens vurdering vil det ikke typisk være den type missioner, som flyene vil komme ud på.
- Jeg forestiller mig i første omgang at vi angreber IS-enheder, IS-mål, ammunitionsdepoter og lignende, når vi får dem identificeret i Irak, siger han.