Det er ikke underligt, at en aftale om en våbenhvile i den syriske by Aleppo er indgået mellem Rusland og Tyrkiet, udenom USA.
Det siger Mellemøstforsker og lektor på Aalborg Universitet, Søren Schmidt.
- USA har spillet sig ud af banen i Mellemøsten i almindelighed. USA betyder simpelthen ikke så meget i Mellemøsten længere.
USA's udenrigsminister John Kerry har ellers flere gange forsøgt at forhandle en våbenhvile på plads med FN og sin russiske kollega, Sergey Lavrov. Men uden held.
USA har simpelthen ikke noget at bidrage med ved forhandlingsbordet, forklarer Søren Schmidt.
- De moderate oprørere, USA støtter, er jo blevet nedkæmpet og har aldrig spillet en større rolle. USA har ikke andet end deres egne ord og håb at gøre godt med, og det kommer man ikke langt med i den slags politik.
Regionale magter tager over i Syrien
I stedet har Iran og Tyrkiet positioneret sig som regionale magter i det vakuum, USA har skabt.
- Det har skabt en helt ny situation i Mellemøsten, der er på egen hånd nu, hvor USA ikke længere trækker i trådene, og det skaber en enorm usikkerhed, mener Søren Schmidt.
Men Tyrkiet er bedre rustet end USA til at forhandle en eventuel fred på plads i Syrien, uddyber han:
- Tyrkiet er nabo og har en lang grænse til Syrien. Tyrkerne skal leve med problemet på en meget længere bane end USA. Derudover har Tyrkiet langt bedre forbindelser til de andre aktører, ikke mindst Iran.
USA fokuserer på sig selv
USA's svækkede rolle i regionen er dog i høj grad selvvalgt, forstærket af en afgående præsident Barack Obama, en såkaldt lame duck, forklarer Søren Schmidt.
- USA har tilkendegivet, at man ikke ønsker at spille en afgørende rolle som tidligere, og USA trækker kløerne tilbage. Og det fortsætter den kommende præsident Donald Trump, hvis slogan for sin udenrigspoltik er America First, USA først, fortæller Søren Schmidt.
- Hvis man skal sige det lidt akademisk, går vi endegyldigt fra et unipolært system med USA som den store hegemon, som alle skal forholde sig til, til et mere multipolært Mellemøsten.