Lej en militærlejr - Grækenland jagter nye indtægter i skæbnemåned

Forhandlinger om græsk gæld spidser til, mens landet bliver støvsuget for penge.

Grækenlands militær har besiddelser med lukrative placeringer på græske øer. (Foto: © YANNIS BEHRAKIS, Scanpix)

Grækenlands regering udviser betydelig kreativitet for at skaffe penge til den så godt som tomme statskasse.

Tidligere har regeringen bedt statslige institutioner og kommuner om at indsætte alle tilgængelige kontanter på en konto i nationalbanken.

Og nu skal Grækenlands hær også til at spytte i kassen.

Motorsport på landingsbane

Grækenlands forsvarsminister har regnet sig frem til, at hæren ejer ejendomme til en værdi af 239 milliarder kroner. Men den rigdom genererer kun indtægter for cirka 8 millioner kroner om året.

Det må man kunne gøre bedre, mener forsvarsminister Panos Kammenos, som har bestilt en plan for, hvordan man kan øge indtægterne til 11 milliarder euro om året, skriver Greek Reporter.

Den græske hærs besiddelser omfatter store landområder, lufthavne, landingsbaner, samt tomme bygninger og militærlejre.

Flere af besiddelserne har gode beliggenheder på græske øer, og forsvarsministeren forestiller sig, at de kan udlejes til turistformål. Andre kan bruges til landbrug eller vedvarende energi, mens landingsbanerne for eksempel kan anvendes til motorsport.

Forhandlinger spidser til

Udspillet fra forsvarsministeren kommer samtidig med, at forhandlingerne om den græske gældskrise endnu engang spidser til.

I aftes holdt de absolutte topfigurer i Europa et uventet møde hos den tyske kansler Angela Merkel i Berlin.

Formålet med mødet var tilsyneladende at udarbejde et fælles oplæg til en løsning af krisen i Grækenland, som skal tilbagebetale gæld for over 11 milliarder kroner inden udgangen af juni.

Den første og mindste rate - på 2,3 milliarder kroner til Den Internationale Valutafond IMF - skal falde på fredag. De seneste meldinger fra Grækenland går på, at man vil klare betalingen, mens det straks ser værre ud med de efterfølgende.

Tsipras’ læserbrev

Den græske regeringsleder Alexis Tsipras har sideløbende kastet benzin på forhandlingsbålet med et læserbrev i den franske avis Le Monde. Her hudfletter han Grækenlands kreditorer, som han beskylder for at komme med "absurde forslag".

Med sine bombastiske udmeldinger satser den græske regering tilsyneladende på at så splid på den anden side af forhandlingsbordet, hvor der ikke er enighed om, hvor hårdt man skal fare frem mod grækerne.

- Man vil måske kunne vurdere det her - og det vil jeg selv gøre - som udtryk for en vellykket forhandlingstaktik fra græsk side, siger Grækenland-ekspert Mogens Pelt, der er lektor ved Københavns Universitet, til P1-programmet Verden ifølge Gram.  

Venner og uvenner

Tom Terkelsen Kristensen, der forsker i græsk samfundsudvikling, bakker op:

- Der ligger en antagelse om, at Grækenland har fået flere uvenner. Det har de, men de har altså også fået flere venner. Merkel er jo i løbet af det sidste år gået fra at være meget kritisk over for grækerne til nu at være en af de søjler, der støtter meget op om, at Grækenland skal overleve, siger Tom Terkelsen Kristensen til Verden ifølge Gram.

I samme udsendelse påpegede økonom og professor Jesper Rangvid fra CBS dog, at taktikken har kostet Grækenland "rigtig, rigtig dyrt".

- Indtil den nye regering kom på banen, der var der sidste efterår faktisk klare tegn på fremskridt i den græske økonomi: Tiltro til bankerne, folk begyndte at tage på ferie i Grækenland igen. Den fremgang er slået fuldstændig i stykker. Tilliden til Grækenland og de græske banker er klart forsvindende. Der er ingen, der vil investere længere i Grækenland, siger Jesper Rangvid.