Langkilde: Sprængfarligt møde mellem rolige Xi og sprælske Trump

Møde mellem USA's og Kinas ledere rummer muligheden for et tøbrud - men også risiko for forværring.

Donald Trump og Xi Jinping pryder forsiden på et kinesisk magasin i Beijing. (Foto: © Nicolas ASFOURI, Scanpix)

Den kinesiske præsident havde ifølge Washington Post hellere sat kursen mod USA’s hovedstad og Det Hvide Hus. Men præsident Trump har inviteret Xi Jinping til sin 10.000 kvadratmeter store, private sommerresidens i Florida, Mar-a-Lago, og det har kineserne accepteret.

Mødet i dag er på mange måder både aparte og sprængfarligt.

Donald Trump har både som kandidat og præsident talt dunder mod Kina, som han både har beskyldt for valutamanipulation og uhæderlige handelsmetoder.

Trump har også raslet med det amerikanske militær i forhold til konflikten i Det Sydkinesiske Hav, ligesom han bragte de kinesiske sind i kog ved at acceptere et telefonopkald fra Taiwans præsident Tsai - et tilsyneladende brud med USA’s et-Kina-politik.

Trump måtte dog senere måtte erklære, at politikken stadig gælder under en telefonsamtale med præsident Xi.

The Eau Palm Beach Resort and Spa i Manalapan, Florida er klar til at modtage det kinesiske præsidentpar. (Foto: © JOE SKIPPER, Scanpix)

Spænding om Nordkorea

Dermed er scenen sat for et uforudsigeligt møde mellem Kinas og USA’s præsidenter, der begge har noget på spil indenrigspolitisk.

Xi har mulighed for at vise sin hjemlige befolkning, at han kan håndtere den sprælske Trump, der er både udiplomatisk og direkte i sine udfald mod Kina. Trump har brug for at vise amerikanerne, at hans kritik af Kina ikke blot er tomme ord, men at han står fast på, at Kina udnytter USA.

Samtidig har både Trump og Xi en stor interesse i at bryde isen og lade Mar-a-Lago-mødet blive begyndelsen på et mere gnidningsfrit forhold. Begge lande ser med stigende bekymring på Nordkoreas stadig mere aggressive retorik og fortsatte test af langtrækkende misiler. Nærmest som var det en hilsen til de to præsidenter, fyrede Nordkorea i går det, der menes at være et SCUD-missil, af.

Donald Trumps udenrigsminister Rex Tillerson sagde for nylig, at en militæraktion mod Nordkorea ikke kan udelukkes, og den amerikanske politik på området er dermed skærpet betydeligt under Trump. Kina er traditionelt Nordkoreas eneste stødpude mod resten af verdens diplomati, der søger at presse diktaturet med sanktioner.

Det skyldes, at Kina frygter en situation, hvor USA’s militær pludselig står på grænsen til Kina efter et eventuelt magtkollaps i diktaturstaten. Derfor er det interessant, hvordan de to præsidenter vil udlægge deres snak netop om Nordkorea, når Xi efter planen rejser hjem fra Florida fredag.

Meget forskellige

Mødet vil vare under 24 timer fra Xi’s ankomst til Florida torsdag aften, hvor førstedame Melania Trump og hendes mand er værter ved en middag for præsident Xi og hans hustru, Peng Liyuan.

Det kinesiske præsidentpar kommer til USA fra et besøg i Finland, hvor de blandt andet fik en træningsdragt fra det finske skilandshold. (Foto: © Antti Aimo-Koivisto, Scanpix)

Herefter er det planen, at lederne af verdens to største økonomiske supermagter vil begynde deres samtaler.

Det kunne nærmest ikke være to mere forskellige personligheder, der mødes. Præsident Xi er af natur rolig og afmålt og har så vidt vides ikke en profil på nogen form for social medie. Donald Trump er direkte og pakker kun sjældent sine ofte karske tweets ind i diplomati.

Efter sigende er kineserne nervøse ved udsigten til, at præsident Trump finder på at sige eller gøre noget, der kan få præsident Xi til at tabe ansigt. Men muligheden for, at Trumps stil rent faktisk bringer noget nyt og positivt med sig, kan ikke udelukkes.

Kineserne havde nok foretrukket det forudsigelige og koreograferede, men 'plejer' er død i amerikanske politik, og først når præsident Xis fly letter fra Palm Beach-lufthavnen fredag, har verden et fingerpeg om, hvorvidt det afgørende møde var et tøbrud eller ej.