Kurderne føler sig som jaget vildt i øjeblikket i Tyrkiet, som i dag får besøg af udenrigsminister Kristian Jensen.
Under dække af sommerens kupforsøg har den tyrkiske regering intensiveret en kampagne, som i december blandt andet førte til, hvad der betegnes som en massakre i byen Cizre.
- Præsident Erdogan har brugt kupforsøget til at udrydde hele den kurdiske demokratiske bevægelse, siger Faysal Sariyildiz, der sidder i det tyrkiske parlament for det pro-kurdiske parti HDP.
Blokerer for Erdogan
Partiet klarede sig ved valgene sidste år over Tyrkiets høje spærregrænse på ti procent og spænder dermed ben for, at Erdogan kan få de mandater, han har brug for til at ændre den tyrkiske forfatning og give sit præsidentembede mere magt.
Siden fredsprocessen mellem den tyrkiske regering og den militante kurdiske bevægelse PKK brød sammen sidste år har præsident Erdogan forsøgt at underminere HDP ved at slå dem i hartkorn med PKK.
Faysal Sariyildiz fortæller, at der hver dag sker nye fyringer eller fængslinger af hans partis repræsentanter, og han vil derfor ikke blive det mindste overrasket, hvis HDP bliver forbudt, og han selv bliver anholdt i lufthavnen, når hans rundrejse i Europa er slut, og han atter sætter fødderne på tyrkisk jord.
- 12 HDP-borgmestre er blevet fængslet, 17 andre er fyret, flere hundrede medlemmer af partiets lokalforeninger og tusindvis af unge partiaktivister er sat bag tremmer, siger han og tilføjer:
- Folk fra regeringen og de regeringsvenlige aviser har gang på gang givet udtryk for at turen nu er kommet til de kurdiske parlamentarikere.
79 dages undtagelsestilstand
Styret har fået et horn i siden på Faysal Sariyildiz, efter at han blev kendt i de tyrkiske medier, fordi han valgte at blive boende i den kurdiske by Cizre, som i mere end to måneder fra december til marts i år var sat i uafbrudt undtagelsestilstand af det tyrkiske militær.
Militæroperationen i Cizre var et led i den tyrkiske hærs aktion mod militante kurdere med forbindelse til den forbudte organisation Kurdistans Arbejderparti (PKK), der er på EU's terrorliste.
En omfattende rapport fra den tyrkiske menneskerettigheds NGO Mazlumder beskriver alvorlige krænkelser af menneskerettighederne, der fandt sted i byen under undtagelsestilstanden. Blandt andet massehenrettelser, som flugter meget godt med Sariyildiz oplysninger:
- Ifølge vores optællinger mistede 268 mennesker livet under undtagelsestilstanden, og de 143 af ligene var så forbrændte at vi ikke var i stand til at fastslå deres identitet, siger han.
Også FN har kritiseret de tyrkiske militæraktioner i det sydøstlige Tyrkiet og i særdeleshed drabene i Cizre og krævet en tilbundsgående undersøgelse af oplysningerne om drab på civile.
Hidtil har de tyrkiske myndigheder ikke givet grønt lys for sådan en undersøgelse.
Et øjenvidne
Selv om det var farligt valgte Faysal Sariyildiz at blive i Cizre under belejringen og de tyrkiske regeringsstyrkers bombardementer.
- Alle statsansatte fik besked på at forlade byen forud for belejringen, så jeg havde en fornemmelse af en massakre var under opsejling, og at styret ville forsøge at kappe informationsstrømmen fra byen. Derfor var jeg nødt til at blive, så jeg kunne fortælle omverdenen hvad der skete, siger han og tilføjer, at det var lidt af et held:
- Den eneste journalist, der var tilbage i byen blev myrdet, så jeg var den, der kunne holde omverdenen opdateret om hvad der foregik i byen.
Forbrændte lig
Da udgangsforbuddet i Cizre efter 79 dages belejring blev ophævet, gik Faysal Sariyildiz med en gruppe menneskerettighedsaktivister og en internationalt anerkendt retsmediciner derhen hvor en af styrets såkaldte ”udrensningsaktioner” havde fundet sted.
Det var tre kælderrum i en beboelsesejendom, som de tyrkiske sikkerhedsstyrker stormede og hvor flere hundrede mennesker havde søgt tilflugt fra kampene.
- Da vi ankom til de kældre hvor massakren havde fundet sted var det hele forvandlet til aske, bortset fra nogle menneskeknogler. Mens vi gjorde det, var landets daværende premierminister på tv og sagde, at der ikke havde været nogen mennesker tilstede i de kælderrum, og at hele sagen blot var et pr-stunt fra HDP's side, påpeger parlamentarikeren.
Faysal Sariyildiz tager sin mobiltelefon op af lommen og viser mig en stribe billeder af udbrændte bygninger og forkullede ligdele.
- Ifølge retsmedicineren stammede en af knoglerne fra et barn på bare 12 år, siger han og fortsætter:
- Min tilstedeværelse i Cizre har givet mig mulighed for med det samme at rette fejlene, når præsidenten eller premierminister var ude og udlægge det, der var foregået. Derfor har de været virkeligt vrede på mig og anlagt adskillige retssager imod mig, siger han.
Kun begyndelsen
Siden undtagelsestilstanden blev indført i Cizre er mange andre kurdiske byer blevet angrebet med tunge våben, og byen Hakkari blev endda udsat for luftbombardementer. Boligområder er forvandlet til ruiner og op til en million mennesker er ifølge Sariyildiz på flugt.
Den væbnede konflikt mellem den tyrkiske regering og PKK har varet siden 1984, men siden våbenhvilen mellem dem brød sammen sidste sommer, er overgrebene mod Tyrkiets kurdiske mindretal eskaleret.
- I det seneste år har vi været udsat for menneskerettighedskrænkelser i et hidtil uset omfang, siger Faysal Sariyildiz.
Han forklarer, at under konfrontationerne i 1990'erne mellem den tyrkiske hær og væbnede kurdiske oprørere blev 35.000 kurdiske landsbyer brændt ned og de civile indbyggere var nødt til at flygte, hvis de da ikke ligefrem blev tvangsforflyttet. Men de nuværende ødelæggelser er meget mere omfattende:
- Jeg har aldrig set noget værre. Det er første gang vores bycentre har været bombarderet med kampvogne og tunge våben, siger han.
En ruinhob
I dag er Cizre en ruinhob. Omkring halvdelen af byens huse er ødelagt og der er et stort oprydningsarbejde i gang. Folk fjerner murbrokkerne og hælder dem ud i Tigris-floden som løber rundt om byen, der ligger helt ned til den syriske grænse.
Også på det menneskelige plan slikker byen sine sår. Faysal Sariyildiz siger, at over hundrede børn har mistet deres forældre, og hver familie har et eller to familiemedlemmer, der er blevet anholdt efter belejringen.
Til gengæld er dem, der flygtede fra byen under kampene, så småt begyndt at vende tilbage, så der nu bor 100.000 mennesker i Cizre, hvor der inden belejringen begyndte sidste efterår boede 120.000.
Men fordi så mange huse er blevet bombet sønder og sammen, er de hjemvendte flyttet ind hos familie og venner, så de nu ofte bor tre familier sammen, fortæller Faysal Sariyildiz.