12 thailandske fodbolddrenge og deres fodboldtræner går ind i en grotte i Thailand og bliver fanget af vandet. Nu begynder et kapløb med tiden for elitesoldater, frivillige og opfindertyper for at få dem ud igen.
Det kunne være plottet i en film fra Hollywood, det bliver det formentlig også, men det er også den virkelighed, som alverdens nyhedsmedier har dvælet ved i dagevis.
De nu berømte 12 thailandske fodbolddrenge og deres fodboldtræner har ryddet overskrifterne i verdens største aviser og ligget i toppen af verdensomspændende tv-stationers nyhedsudsendelser i den bedste sendetid.
Men hvad er det, der gør historien så relevant, væsentlig og interessant at følge tusindvis af kilometer væk for os andre? Ifølge Mads Kæmsgaard Eberholst, der er lektor i journalistik på Roskilde Universitet, skyldes det flere ting – men først og fremmest det menneskelige drama med personer.
- Det var ikke bare drenge, det var fodbolddrenge. Det er en meget stærk identifikationsfaktor. Drenge, der spiller fodbold og har været på tur med deres træner. Det kan mange i den vestlige verden relatere til, siger han.
300 mio. hits på Google
Herhjemme har fodbolddrengene trukket omtale i 2.325 artikler, radioindslag og tv-indslag de seneste 30 dage, viser tal trukket af DR hos analysevirksomheden Infomedia.
Søgestrengen ”Thai cave rescue” returnerer knap 300 millioner hits på Google, hvor interessen for at søge på drengene toppede i går ved middagstid. Nogenlunde omkring det tidspunkt, hvor myndighederne officielt kunne erklære, at alle de indespærrede drenge nu var reddet ud i sikkerhed.
Særligt kampen mod tiden og det totalt uforudsigelige forløb har fået interessen for sagen til at eksplodere, vurderer Mads Kæmsgaard Eberholst.
- Det er en historie, vi ikke kender udfaldet af. Ofte når man beretter nyheder - så beretter man på bagkant af, hvad der er sket. Her ved vi ikke, hvad der kommer til at ske. Men vi ved, at lige om lidt er det for sent. Der er noget på spil.
Det kunne være sket for os
Han fremhæver samtidig geografien som et element, der har været med til at skærpe interessen. Thailand er et populært feriemål i den vestlige verden – også i Danmark. To procent af de længere ferierejser på over fire dage ud af Danmark foregik i 2016 til Thailand, viser tal fra Danmarks Statistik
Det underbygger en underliggende tanke hos mange om, at ”det kunne lige så godt have været os,” fortæller Mads Kæmsgaard Eberholst, der understreger, at historien endnu ikke har nået sit endeligt.
- Nu går vi ind i den sidste fase af historien, hvor man skal finde ud af, hvad konsekvenserne er, og om nogen skal holdes ansvarlige, forklarer han.
En frygt hos mange
Mads Kæmsgaard Eberholst vurderer, at historien nok ikke ville have fået helt samme dækning, hvis den var sket udenfor sommerferien, men at den stadig ville have trukket en "betydelig" dækning.
At interessen har været stor vidner reaktioner fra flere fodboldhold også om. Drengene er blevet inviteret til at besøge fodboldklubben Manchester United i England og til at deltage i den portugisiske fodboldklub Sporting Lissabons træning.
Historiens stærke appel skyldes måske også, at den indeholder en række af de faktorer, vi frygter: Klaustrofobi, mørke, druknedøden og at miste sine børn.
- Der er lavet dramaturgiske fortællinger om frygt og katastrofescenarier stort set lige så længe, som vi har lavet film. Så historien appellerer så stærkt til os. Det skulle faktisk ikke undre mig, om der kom en film ud af det her, siger Mads Kæmsgaard Eberholst.
Det sidste kan der være noget om. Flere Hollywood-producenter meldes allerede nu klar til at sikre sig rettighederne til at lave filmen.