Krise i Venezuela: Kæmpe køer og verdensrekord i inflation

I Venezuela dør folk nu af mangel på medicin. Krisen i landet er nu så stor, at der er frygt for statsbankerot.

200 meter kø til et supermarked i Venezuela. Fotograf: Torben Madsen.

Familien Bolinna er ved at blive desperat, for Pablo Bonilla er syg og risikerer at dø, hvis han ikke får sin medicin:

- Jeg kan gå i koma, og det ville være enden for mig, fortæller Pablo Bonilla.

Pablo Bonilla lider af levercoma som følge af skrumpelever. Uden medicin kan hans lever ikke fjerne kroppens affaldsstoffer, og det påvirker hans hjerne. Hans datter, der læser til farmaceut, fortæller, at det i værste fald vil kunne slå ham ihjel:

- For uden medicin er der ingen mulighed for at afgifte ham, siger Paulina Bonilla.

Mangler 85 procent

Men Venezuela har akut mangel på medicin. Den seneste opgørelse fra landets apotekersammenslutning viser ifølge nyhedsbureauet AP, at der er mangel på 85 procent af al medicin.

I over en måned har Pablo Bonilla ikke kunne skaffe den vigtigste af de fire slags medicin, han tager. Den, der skal forhindre ham i at gå i koma.

- Mit liv afhænger af medicin, jeg ikke kan få fat i, siger Pablo Bonilla.

Kø i mange timer

Medicin er ikke det eneste, der er mangel på i Venezuela. Helt basale varer som for eksempel ris, mel, sukker, bleer og toiletpapir er tæt på umulige at opdrive til priser, almindelige mennesker kan betale.

Manglen på varer tvinger folk over hele landet til at stille sig i kø foran supermarkederne mange timer, før de åbner. I en kø, jeg besøger en tidlig morgen, møder jeg med en ung pige, der har stået i køen siden kl. 22 aftenen forinden.

- Jeg er udmattet. Jeg havde aldrig troet, at jeg ville have det sådan her, fortæller hun mig.

Manden her gik i byen for at købe mad, men butikken havde ikke andet end babyprodukter. (Foto: © Torben Madsen, DR)

I gennemsnit bruger folk i Venezuela nu ifølge AP 35 timer om måneden alene på at stå i kø, og mange fattige familier spiser kun et eller to måltider om dagen.

Man kan stadig finde de fleste varer på det sorte marked, men til priser, de færreste kan betale.

Oliefesten slut

Men hvordan endte landet med verdens største, kendte oliereserver her?

I 1999 blev Hugo Chavez præsident på løfter om at forvandle livet for landets mange fattige.

I starten gik det godt. Flere kom i skole, de allerfattigste fik tilbudt billige lejligheder og sundhedsvæsenet blev landets stolthed. Prisen på mange varer blev holdt kunstigt nede, og det samme gjorde landets valuta.

Alt det gjorde Chavez populær - også efter hans død i 2013. Der var bare ét problem: Hugo Chavez' økonomiske politik havde gjort landet afhængigt af olie, så da olieprisen faldt til en tredjedel, kollapsede økonomien.

Andre årsager som dårlig ledelse, nationalisering af virksomheder og manglende investeringer i oliesektoren var med til at forstærke problemet.

Inflation: 500 procent

I dag har Venezuela verdens højeste inflationsrate. Alene i år forventer den Internationale Valutafond en inflationsrate på op mod 500 procent. Organisationen forudser, at Venezuela bliver verdens dårligste økonomi i 2016.

DR undersøger inflationen i Venezuela ved at veksle 100 dollar på det sorte marked:

Det har fået flere internationale eksperter til at frygte et statsbankerot.

Det bekymrer familien Bonilla sig dog ikke om lige nu. For dem handler det udelukkende om at finde medicin til Pablo.

Hver eneste uge bruger de op mod 25 timer på at lede efter den livsnødvendige medicin - på internettet, på apoteker og på online grupper, hvor syge venezuleanere bytter medicin - oftest til ingen nytte.

- Jeg er ked af det og frustreret, men det nytter ikke noget. Vi bliver nødt til fortsætte med at lede, siger Paulina Bonilla.