Italieneren Giuseppe Conte var udpeget til at blive Italiens næste premierminister.
Men her til aften opgav han at danne regering på grund af kontroverser om en ny finansminister, og Italien er dermed kastet ud i en politisk krise bare få måneder efter valget i marts.
Italienerne kan derfor godt forberede sig på, at de skal sætte deres kryds påny, vurderer Italien-kender og DR's udlandsredaktør Niels Kvale.
- Det tyder meget på, at Italien er på vej mod et nyt valg - formentlig til efteråret, siger han.
Nej til euromodstander
Baggrunden for regeringskrisen i Italien er præsidentens modstand mod den 81-årige euromodstander Paolo Savona. Han har tidligere betegnet Italiens indtræden i den fælles valuta som en "historisk fejl".
Partierne Femstjernebevægelsen og det højreorienterede parti Lega var helt klar på at danne koalitionsregering og ville have Paolo Savona som finansminister.
Men Italiens præsident, Sergio Mattarella, sagde nej.
Sergio Mattarella ville ikke have Paolo Savona som finansminister, fordi Savona er imod euroen.
Og da både Femstjernebevægelsen og Lega insisterede på, at Paolo Savona var deres endelige bud, kunne premierministerkandidaten Giuseppe Conte ikke komme videre med regeringsforhandlingerne.
- Det har fået Conte til at aflevere sit mandat til at danne regering tilbage til præsidenten, forklarer Nils Kvale.
For central post til en euromodstander
Præsidenten mener, at Paolo Savona ikke er egnet til en så vigtig post, når han er åben kritiker af Italiens egen valuta. Det ville få fatale konsekvenser for finansmarkedet, mener han.
- Præsidenten vil forsvare sin beslutning med, at man ikke kan sætte en euromodstander ind på en så central post, uden at man i Italien havde haft en debat om, hvorvidt Italien hører til i euroen, siger Niels Kvale.
Han forklarer, at partierne Femstjernebevægelsen og Lega anser præsidentens veto mod Paolo Savona som en udemokratisk handling.
- Partierne har sagt, at man ikke vil blive påduttet en finansminister af præsidenten. De vil have Paolo Savona. Så det er utænkeligt, at de to partier prøver igen at danne regering, med mindre at præsidenten trækker sin modstand mod Paolo Savona tilbage, siger han.
Lederen af Femstjernebevægelsen, Luigi Di Maio, siger, at præsidentens afvisning af Savona er "uacceptabel".
Det ligger ikke endelig fast, om italienerne skal til valg igen inden længe. Men lederen af partiet Lega, Matteo Salvini, talte tidligere i dag om, at der måske skal et nyt valg til, hvis præsidenten ikke accepterer ministrene.
- I et demokrati, hvis vi da stadig er i et demokrati, er der kun en ting at gøre. Lad italienerne afgøre det, sagde han ved et møde blandt sine tilhængere, mens mødet mellem Conte og præsidenten stadig var i gang ifølge Ritzau.
Hovedpersonerne i krisen
- •
Giuseppe Conte: Teknokrat og var kandidat til premierministerposten. Valgt uden for partierne af sejrherrerne efter valget i marts, partierne Femstjernebevægelsen og Lega.
- •
Giuseppe Conte har opgivet at danne regering, fordi Italiens præsident ikke vil acceptere parternes valg af finansminister.
- •
Præsident Sergio Mattarella: Han mener ikke, at valgets vindere havde et acceptabelt bud på en finansminister, fordi denne er modstander af euroen, som er Italiens valuta.
- •
Præsidenten nedlagde veto mod finansministerkandidaten Paolo Savona.
- •
Paolo Savona: 81-årig euromodstander. Han har tidligere betegnet Italiens indtræden i den fælles valuta som en "historisk fejl".
- •
Femstjernebevægelsen og Lega: Protestpartiet med komikeren Beppe Grillo som frontfigur stormede frem ved valget. Gik til valg på at bekæmpe korruption og levebrødspolitikere.
- •
Blev enige med det højreorienterede parti Lega om at danne regering.
- •
Parterne pegede på Paolo Savona som finansminister og kalder det udemokratisk, at de ikke må få deres mand på posten. Derfor tyder meget på, at Italien skal have valg igen.