Korrespondent: USA's hjælp til Irak handler om egen sikkerhed

At amerikanerne støtter Iraks kamp mod militante islamister, handler mere om at beskytte egne interesser end at støtte irakerne, siger Johannes Langkilde.

Shiiter i den irakiske by Basra løfter deres gevær i vejret for at tilkendegive, at de ønsker at tilslutte sig de irakiske sikkerhedsstyrker og kæmpe mod islamisterne fra ISIS. (Foto: © HAIDAR HAMDANI, Scanpix)

Den alvorlige og ustabile situation i Irak giver USA sved på panden i disse dage.

Først og fremmest fordi amerikanerne frygter konsekvenserne for USA, hvis den militante bevægelse ISIS får overtaget kontrollen i landet.

- Man er naturligvis interesseret i den humanitære situation i Irak. Men det handler først og fremmest om, at man frygter, at ISIS får rigtig godt fat i Irak. At landet bliver et helle for terrorister, der vil USA det ondt, siger DR's USA-korrespondent Johannes Langkilde.

ISIS har overtaget flere byer tæt på hovedstaden

Den islamiske terrororganisation ISIS har ved voldsomme angreb og ekstreme metoder formået at angribe hele byer og kontrolposter i Irak. Nu har de kontrol med områder især i Iraks vestlige Anbar-provins.

I weekenden fik oprørerne kontrollen over de strategisk vigtige byer: Qaim, Ruta, Rawa og Anah, og søndag lykkedes det at erobre Turaibil-grænseovergangen mod Jordan og al-Walid-grænseposten til Syrien.

Den islamistiske bevægelse nærmer sig nu hovedstaden Bagdad, og den irakiske hær er endnu ikke lykkedes med at bekæmpe de militante krigere.

Flere gange har regeringssoldater måttet flygte fra områder, hvor ISIS har angrebet.

Frygter terrortrussel

USA's udenrigsminister John Kerry besøgte i går Bagdad, hvor han understregede, at USA er klar til at yde 'intens og vedvarende støtte' til irakerne.

- Iraks fremtid afhænger af, hvad der bliver besluttet de næste dage og uger. Det er vigtigt, at Iraks ledere står sammen mod ISIS. Obama forstår til fulde at hjælpe Irak nu, så vi lever op til vores ansvar om at passe på amerikanernes sikkerhed i kampen mod terror, lød det mandag fra Kerry.

Johannes Langkilde fortæller, at politikerne i den amerikanske kongres er enige om, at man skal støtte Irak, fordi det nu står klart, at ISIS er en reel sikkerhedsrisiko og terrortrussel for USA.

- Obama har flere gange sagt, at det her handler om USA's interesser, og det gentog Kerry i Bagdad, siger Johannes Langkilde.

Befolkningen trætte af krig

Men man skal tage Obamas ord om ikke at sende kamptropper til Irak alvorligt. Det kommer ikke til at ske, siger Johannes Langkilde.

Amerikanerne er generelt trætte af krig efter krigene i Afghanistan og Irak, som stadig sidder dybt i befolkningen. Men halvdelen af amerikanerne mener, at man i dag har et ansvar i Irak.

Selv republikanerne støtter Obama, og de ville faktisk gerne have en større militær operation i landet end de 300 militære rådgivere, som Obama har beordret til Irak, forklarer han.

De amerikanske militærfolk i Irak har fået til opgave at vejlede den irakiske hær og samtidig samle efterretninger, som USA kan bruge til at ramme ISIS.

Kan angribe fra skibe og med droner

For der vil komme et modsvar fra amerikanerne, siger Langkilde. Det er dog usandsynligt, at det bliver med kamptropper på irakisk jord.

Den irakiske hær skal kæmpe mod ISIS selv. Men USA vil formentlig bombe specifikke mål for at svække den islamistiske bevægelse. Amerikanerne kan angribe med ubemandede droner.

Og det kan komme til missilangreb fra de flådefartøj, som er i nærheden af Irak, siger Johannes Langkilde.

- Eftersom ISIS også står stærkt i Syrien, så bliver situationen endnu mere betændt. Man frygter, at begge lande kan blive en terrorrede, siger Johannes Langkilde.