Korrespondent: USA kunne levere 100 kampvogne i morgen

USA lover kampvogne, så Vesten står samlet, lyder analysen.

USA vil sende 31 Abrams-kampvogne af typen M1 til Ukraine. (Foto: © David Mdzinarishvili)

Gradvist er den internationale modstand mod at sende kampvogne til Ukraine forduftet. USA udfylder en af de vigtigste roller i det spil.

Med en tydelig eskalering af USA’s støtte til Ukraine meldte den amerikanske præsident, Joe Biden, i dag ud, at USA sender 31 Abrams-kampvogne af typen M1 til Ukraine.

- Det handler om at hjælpe Ukraine med at forsvare og beskytte sit territorium, lød det fra Biden i en tale her til aften.

Korrespondent: Et alibi

Men først og fremmest er den amerikanske udmelding en måde at sprede ansvaret blandt de vestlige lande for at sende de tunge våben til Ukraine. Det vurderer DR’s USA-korrespondent, Steffen Kretz.

- Det er et alibi for Tyskland og andre vesteuropæiske lande, så de kan sende kampvogne afsted. Tyskerne har trådt vande, fordi de ønskede at få amerikanerne med. Intet land skulle stå alene om at sende denne nye type våben afsted. På den måde er det den samlede koalition, der beslutter at trappe krigen op, siger han.

Tidligere i dag annoncerede Tysklands kansler Olaf Scholz, at den tyske regering sender 14 tyske Leopard 2-kampvogne til Ukraine.

Biden fremhævede, at leverancen af kampvogne ikke er ment som et angreb på Rusland.

- Det er ikke en offensiv trussel mod Rusland. Det handler om at hjælpe Ukraine med at forsvare og beskytte sit territorium, lød det fra Biden.

Undgå historie fra Rusland om at optrappe konflikt

De 31 kampvogne er i virkeligheden ikke et overvældende offer for USA’s hær, lyder det fra USA-korrespondenten.

- USA kunne levere 100 Abrams kampvogne i morgen fra baser i Europa, hvis Washington ønskede det. Når Biden slår fast, at USA leverer 31 nye kampvogne, som først skal produceres, og derfor først kan leveres om mange måneder, er det for at balancere signalet til Rusland. Bidens mål har hele vejen været både at samle og fastholde den vestlige alliance.

"Det handler om at hjælpe Ukraine med at forsvare og beskytte sit territorium," lød det fra Biden i en tale her til aften. (Foto: © SHAWN THEW, Ritzau Scanpix)

Samtidig vil amerikanerne undgå, at Moskva kan udlægge krigen i Ukraine som en konflikt mellem Rusland og USA, sådan som præsident Putin forsøgte fra starten. Det siger Steffen Kretz.

- Hver gang USA leverer våben, bliver det understreget, at det sker sammen med alliancen bestående af op mod 50 lande. Samt at der ikke er tale om angrebsvåben. Altså, at Rusland kunne afslutte krigen i morgen ved simpelthen at trække landets tropper ud af Ukraine. Fra det hvide hus forsøger man at balancere hjælp til ukrainerne uden at provokere russerne ind i noget, der kunne blive en direkte konflikt mellem Rusland og USA, lyder det fra DR's korrespondent i Washington.

Løfter tikker ind fra hele Vesten

Også en række andre lande har lovet at sende moderne kampvogne til Ukraine i kølvandet på den tyske og amerikanske udmelding. Holland, Storbritannien, Spanien, Polen, og Norge har meldt sig klar til at sende kampvogne afsted. Hvor mange det bliver til i alt er uklart. Flere lande mangler at sætte tal på deres leverance.

Ukraines forsvarsminister har tidligere gjort klart, at landet har brug for 300 kampvogne til at presse russerne ud.