Korrespondent: USA kan næppe bøje Erdogans vilje

Tyrkiet har afvist USA's forslag om en våbenhvile i det nordøstlige Syrien.

En gruppe mænd på den tyrkiske side af grænsen betragter røgen stige fra den syriske by Ras al-Ain i fredags. (Foto: © OZAN KOSE, Scanpix)

Der bliver ikke våbenhvile i det nordøstlige Syrien, hvis Tyrkiet har noget at skulle have sagt.

Sådan lød den klare og kontante melding fra Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan, i går aftes før et besøg fra den amerikanske vicepræsident, Mike Pence.

- De (USA, red.) beder os om at indgå en våbenhvile. Vi kan aldrig indgå en våbenhvile, sagde han til journalister sent tirsdag aften dansk tid.

Den amerikanske vicepræsident er på vej til Ankara for at drøfte den tyrkiske offensiv i det nordøstlige Syrien.

De tyrkiske angreb har mødt bred international fordømmelse.

Men der er sandsynligvis ikke særlig meget, vicepræsident Mike Pence kan gøre for at ændre ved Erdogans planer.

Det vurderer DR's mellemøstkorrespondent i Tyrkiet, Michael S. Lund.

- Tyrkiet har gjort det meget klart, at man vil fortsætte offensiven. For Tyrkiet handler det om, at man ikke har nået de mål, man gerne vil. Man har endnu ikke indtaget de områder i Syrien, der gør, at man kan kontrollere et sammenhængende område, siger han.

USA skræmmer ikke Erdogan

USA har understreget flere gange, at man ikke støtter Tyrkiets offensiv mod de kurdiske militser.

Man har endda forsøgt at presse Tyrkiet til at bremse offensiven ved at indføre sanktioner, heriblandt højere toldsatser på stål.

- Det er ikke rigtigt noget, der skræmmer tyrkerne. Sanktionerne er ikke lige så voldsomme, som man havde frygtet her i Tyrkiet, fordi de ikke rammer almindelige tyrkere. Så Mike Pence kan forsøge at presse præsident Erdogan, men jeg tror ikke, at der kommer nogen våbenhvile eller aftale ud af det, siger han og fortsætter:

- Man kan dog godt forsøge at true præsidenten endnu mere, for det er ikke sådan, at Tyrkiet ikke frygter sanktioner - det gør de. De synes bare ikke, at dem, der er kommet, er specielt alvorlige.

Rusland: Ingen kampe mellem syriske og tyrkiske soldater

Den tyrkiske offensiv i det nordøstlige Syrien er rettet mod de kurdiske styrker, der i de senere år har vundet kontrollen med området.

Tyrkiet ønsker at oprette en sikkerhedszone i området, hvor de kan hjemsende op mod to millioner syriske flygtninge, der lige nu opholder sig i Tyrkiet.

Offensiven blev sat i gang i sidste uge efter en telefonsamtale mellem Tyrkiets Erdogan og den amerikanske præsident, Donald Trump.

Umiddelbart efter samtalen fjernede USA sine styrker fra området - et træk, der har vakt skarp kritik både i og udenfor USA.

Kurderne har nemlig været nogle af USA's allervigtigste allierede i kampen mod terrorbevægelsen Islamisk Stat i Syrien.

Efter den amerikanske exit indgik de kurdiske styrker en alliance med den syriske regeringshær og overdrog dele af deres områder til de syriske styrker.

De efterladte amerikanske baser er uden kamp blevet indtaget af syriske regeringsstyrker og soldater fra Rusland, som også er en del af konflikten i Syrien.

På kortet her kan du se den sikkerhedszone, som Tyrkiet ønsker at oprette i Syrien:

Putin har gode kort på hånden

Nu lyder meldingen fra Rusland, som er allieret med Syriens præsident, Bashar al-Assad, at man ikke vil acceptere sammenstød mellem tyrkiske og syriske styrker.

Og det kan Rusland rent faktisk forhindre, vurderer Michael S. Lund.

- I modsætning til USA, som er ved at forlade området i stor hast, så har russerne soldater, der opholder sig sammen med de syriske styrker i det nordøstlige Syrien.

De russiske soldater patruljerer blandt andet allerede ved byen Manbij lige syd for grænsen til Tyrkiet. Det betyder, at Rusland rent faktisk har mulighed for at lægge sig imellem de syriske og tyrkiske styrker med sine soldater - et stærkt kort for Putin og en situation, som Erdogan meget nødigt vil stå i.

- Hvis tyrkiske styrker kommer til at løsne et skud mod en russisk soldat, eller endnu værre, dræbe en russisk soldat, vil det føre Tyrkiet og Rusland ud i en meget, meget alvorlig krise, siger Michael S. Lund.

Derfor står Putin med nogle ret gode kort på hånden, idet han er på god fod med både Erdogan og Assad og kan forhandle med begge parter, vurderer korrespondenten.

- På den måde kan han lægge sig imellem, hvis han synes, at Tyrkiet ikke skal lave en offensiv det ene sted, eller Syrien ikke skal lave en offensiv det andet sted. Så Putin kommer til at spille en nøglerolle i, hvad der skal ske i det nordøstlige Syrien i de næste dage og uger.