Korrespondent: Ungarsk afstemning er ren indenrigspolitik

Ungarns befolkning skal i dag stemme ja eller nej til EU's flygtningekvoter.

Søndag ventes ungarerne at stemme nej til EU's plan om fordeling af flygtninge. Afstemningen kan vise sig meget afgørende for premierminister Viktor Orbán, der tordner mod flygtningestrømmene, der er kommet til Europa. (Foto: © Kacper Pempel, Scanpix)

Efter en sommer, hvor flygtninge strømmede mod Europa i gummibåde og langs motorveje, besluttede EU i september sidste år, at lave en aftale om at omfordele 160.000 flygtninge.

Ungarn skulle modtage 1.294 af dem. Allerede dengang var Ungarns premierminister, Viktor Orbán, imod, og han har indtil videre nægtet at tage i mod en eneste flygtning.

Nu vil han have folkets opbakning. Derfor skal ungarerne i dag til folkeafstemning. De skal stemme ja eller nej til, om de "ønsker, at EU skal kunne anvise en obligatorisk bosætning af ikke-ungarske borgere - uden parlamentets godkendelse."

- Det er en vigtig afstemning for Orbán. Hvis det bliver et rungende nej, så kan han sige til EU: Se her, det er ikke bare mig. Det er hele befolkningen, der er utilfredse, siger EU-korrespondent i DR Nyheder Karin Axelsson.

Medvind til Orbán

Inden ungarerne sætter deres kryds, skal de overveje, om de vil give mere vind i sejlene til det, der ligner et oprør mod EU fra Viktor Orbáns siden, siger Karin Axelsson.

- I EU er man i gang med at lave en helt ny asylpolitik, der giver EU mulighed for at lave en omfordeling, siger korrespondenten:

- Og her kan Ungarn, med Orbán i spidsen understrege hvor stor modviljen mod en tvungen omfordeling i virkeligheden er.

Falde fra hinanden

Ifølge Karin Axelsson er Orbáns største styrke over for EU, at han ikke står alene. De andre østeuropæiske lande er også store modstandere af EU's flygtningekvoter, og skulle de få samme idé om at afholde folkeafstemninger, kan det få store konsekvenser.

- I forvejen er EU's asylpolitik ved at falde fuldstændig fra hinanden, og derfor vil afstemningerne langt fra hjælpe et fælles kompromis på vej, vurderer Karin Axelsson.

I EU er de da heller ikke just begejstrede for dagens folkeafstemning, men da afstemningen er vejledende er det ifølge Karin Axelsson et stort spørgsmål, hvad Orbán har tænkt sig at bruge en mulig sejr til.

- Han kan optrappe yderligere i sit oprør mod EU - spørgsmålet er bare hvordan. Han kan også i værste tilfælde blive ved med at nægte flygtninge ind i Ungarn, siger Karin Axelsson.

- På den måde bliver Orbáns oprør ved med at være en kæp i hjulet på de systemer, som EU forsøger at skabe for at hjælpe de tusindvis af flygtninge, der nu et år efter stadig er strandede i Grækenland og Italien.

Rettelse: Det er tidligere fremgået af denne artikel, at afstemningen i Ungarn kan lægge EU's flygtningepolitik i ruiner. Men da der er tale om en vejledende afstemning i Ungarn, så er det en alt for vidtgående vurdering af afstemningens betydning.