Korrespondent: Trumps Tyrkiet-aftale ses som forsøg på at vaske en skamplet væk

Den amerikanske præsident - og hans mavefornemmelse - er under hårdt politisk pres i hjemlandet.

Den amerikanske præsident har nok at se til for tiden, blandt andet sin præsidentvalgkamp forud for valget i 2020. Her ses han under et valgmøde i Dallas, Texas, i går. (Foto: © Larry W. Smith, Scanpix)

En stor dag for menneskeheden.

Sådan beskrev den amerikanske præsident, Donald Trump, i går nyheden om, at USA har indgået aftale med Tyrkiet om at indstille kamphandlingerne i det nordøstlige Syrien i 120 timer.

Ifølge den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, skal de 120 timer eller fem dage give den kurdiske milits YPG mulighed for at trække sig ud af det grænseområde, som Tyrkiet vil omdanne til en sikker zone til hjemsendelse af syriske flygtninge.

Men udmeldingen vakte forvirring hos den kurdiske milits, som i forbindelse med den tyrkiske offensiv har overdraget dele af grænselandet til syriske og russiske styrker.

Det er nemlig uklart, om kurderne, syrerne eller russerne har takket ja til den aftale, som USA bryster sig af.

Hjemme i USA er aftalen heller ikke ligefrem noget, der vækker begejstring. Det fortæller Lillian Gjerulff Kretz, DR's korrespondent i USA.

- Hvad Trump forsøger at sælge som en succes, ser mange i Washington som en presset præsidents forsøg på at vaske en skamplet væk. Et forsøg på at lappe på en impulsiv - og hvad kritikere kalder en uansvarlig - handling, siger hun.

Her er et af flere tweets, som den amerikanske præsident sendte ud på Twitter om aftalen i går:

Forræderi mod kurderne

Den tyrkiske offensiv har længe været undervejs, men blev sat i gang efter en telefonsamtale mellem den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, og præsident Trump i sidste uge.

Umiddelbart efter samtalen valgte Trump at trække de få amerikanske styrker, der opholdt sig i de kurdisk kontrollerede områder, ud. USA er færdig med Mellemøstens "endeløse krige", lød det fra den amerikanske præsident.

Kritikere blandt både demokrater og republikanere anså beslutningen for et grønt lys til Tyrkiets militære offensiv - og et totalt forræderi mod USA's kurdiske allierede.

- Det er vigtigt at huske, at Trump har stået stort set alene, også i sit eget parti, i sin beslutning om uden varsel og uden aftale med Tyrkiet at trække amerikanske tropper væk fra området, siger Lillian Gjerulff Kretz og fortsætter:

- Den beslutning bliver stadig set som et forræderi mod kurderne. Ifølge kritikerne har USA simpelthen ladt en allieret i stikken, efter de har stået side om side med amerikanerne i kampen mod Islamisk Stat.

Følger sin mavefornemmelse

Umiddelbart efter Tyrkiet indledte sin offensiv, skiftede præsident Trump dog tone.

Nu lød der udtalt fordømmelse fra Det Hvide Hus, som understregede igen og igen, at man ikke støttede offensiven mod kurderne.

Donald Trump truede endda med at "knuse Tyrkiets økonomi", hvis ikke der blev sat en stopper for offensiven, og varslede økonomiske sanktioner.

I den seneste uge er der kommet flere modstridende meldinger om situationen i Syrien fra den amerikanske præsident - om kurderne, om Tyrkiet og om områdets værdi - eller mangel på samme.

Et stærkt formuleret brev fra Donald Trump til præsident Erdogan, hvor han advarer ham om ikke at "være et fjols", har også set dagens lys.

Det er alt sammen et udtryk for, at den amerikanske præsident følger sin mavefornemmelse - også når den går stik imod anbefalinger fra hans egen administration, fortæller Lillian Gjerulff Kretz.

- Samtlige af de firestjernede generaler, som fulgte med Donald Trump ind i Det Hvide Hus som rådgivere, er væk. Inklusiv den tidligere forsvarsminister Mattis, som på det stærkeste advarede Trump mod at trække amerikanske tropper ud af Syrien, siger hun og fortsætter:

- Trump traf den her beslutning efter en telefonsamtale med præsident Erdogan, i direkte strid med anbefalinger fra Pentagon og det amerikanske udenrigsministerium. Og han traf den altså uden nogen form for aftale, uden nogen form for forhandlinger og uden betingelser overfor tyrkerne.

USA's præsident, Donald Trump, og Tyrkiets præsident, Recep Tayyip Erdogan. (Foto: © Brendan SMIALOWSKI, Scanpix)

En lille sejr eller en katastrofal beslutning

Den amerikanske præsident vil ifølge korrespondenten forsøge at sælge udviklingen i Syrien som en sejr.

Han har overholdt sit valgløfte om at trække amerikanske tropper ud af Syrien og har tilsyneladende sikret en aftale, der kan bane vejen for en fredelig løsning.

Ikke desto mindre stemte et overvældende flertal i Repræsentanternes Hus onsdag aften for en resolution, der fordømmer Trumps beslutning. 354 mod 60 blev resultatet i den symbolske afstemning. 129 af dem var republikanere.

Det har ramt Trump, at han er under så massivt pres og så stor kritik, særligt blandt sine egne. Og der er ingen grund til at tro, at aftalen med Tyrkiet vil ændre på det, fortæller Lillian Gjerulff Kretz.

- Hovedparten vil stadig se det som en katastrofal beslutning, fordi det rammer USA på så mange måder. Kritikere spørger for eksempel, hvad sker der næste gang, USA beder en allieret om at bidrage i en krisesituation? Vil nogen så stole på USA’s løfter? Hvorfor skal andre allierede regne med USA, når USA så klart brød deres løfte til kurderne om beskyttelse?

- Så selvom Trump begrunder sin beslutning med, at han vil stoppe USA’s involvering i endeløse krige, så ser kritikere det her som en situation, som Trump har skabt helt på egen hånd.

Rettelse: Artiklen er opdateret siden udgivelsen. Det fremgik tidligere, at samtlige af præsidentens femstjernede generaler er væk. Dette er nu rettet til firestjernede.