Korrespondent: Trump vil bruge Taiwan som brik i et større spil

Den diplomatiske krise mellem USA og Kina er skudt i gang, efter Donald Trump i går såede tvivl om fortsat amerikansk støtte til Et-Kina-politikken.

I de kinesiske medier raser man mod Donald Trumps, den kommende amerikanske præsident, udtalelser om den kinesiske Et-Kina-politik, som blandt andet indbefatter Taiwan. (Foto: © GREG BAKER, Scanpix)

USA's Et-Kina-politik kan være forbi, når præsidenten hedder Donald Trump. Sådan lød budskabet fra den kommende præsident i går i et interview på tv-stationen Fox News.

Et-Kina-politikken betyder, at man kun anerkender ét Kina og derfor ikke anerkender Taiwan som en stat, som også kaldes Republikken Kina.

Udtalelsen kommer i forlængelse af, at Donald Trump brød årtiers diplomatisk stilhed ved at tage i mod et opkald fra Taiwans præsident, hvilket vakte opsigt i Kina. Den diplomatiske krise mellem de to lande er hermed skudt i gang, fortæller DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Hvis man for eksempel læser kinesiske aviser, som jo er styret af staten, så raser de allerede nu mod Trump. Lige nu er det stadigvæk en gratis omgang for USA’s kommende præsident, men det er det ikke, hvis han bliver ved med de toner, når først han sidder i Det Hvide Hus.

En del af et større spil

I Kina ser man Donald Trumps udtalelser som et forsøg på at presse Kina i det, man allerede godt ved, bliver et kompliceret forhold mellem USA, og Kina, når Trump tager over.

Trumps udspil handler nemlig om meget mere end den kommende præsidents store ideologiske kærlighed til Taiwan.

- Han sagde selv i går, at det her i virkeligheden handler, om at Kina holder hånden over Nordkorea, om den handelskrig, han har truet Kina med, og om Det Sydkinesiske Øhav. Alt tyder på, at Trump vil bruge Taiwan som en forhandlingsbrik i et større spil.

Sagen kort

  • USA har fulgt Kinas Et-Kina-politik siden 1972, og i 1978 brød USA formelt sine diplomatiske bånd med Taiwan.

  • USA anerkender derfor ikke Taiwan som et selvstændigt land, men derimod som en del af Kina.

  • Derfor er det også 37 år siden, at en amerikansk præsident senest har talt direkte med en taiwanesisk leder.

  • Den tradition brød Donald Trump, da han i starten af december modtog et opkald fra Taiwans præsident, Tsai Ing-wen.

  • Opkaldet, som varede 10 minutter og ifølge Trump skete på foranledning af Tsai Ing-wen, vakte skarp kritik fra Kinas udenrigsministerium, som bad den kommende præsident om at håndhæve den aftalte politik.

  • I går udtalte Trump så til Fox News, at der ingen garanti er, for at USA fortsat vil støtte Kinas Et-Kina-politik.