Korrespondent: Trump satser på de unge mænd i dybt kønsopdelt amerikansk valg

Flere unge mænd søger mod ekspræsidenten, som tydeligvis går efter deres stemmer, siger USA-korrespondent.

Donald Trump sørger for at dukke op ved begivenheder, der appellerer til unge mænd. Herunder når det gælder kampsporten MMA. (Foto: © Chandan Khanna, Ritzau Scanpix)

Meningsmåling efter meningsmåling peger i retning af et af de tætteste amerikanske præsidentvalg i årtier. Blot et lille overtag blandt en af de vigtige vælgergrupper kan derfor blive afgørende.

Både ved tidligere valg - og det nuværende - har vælgergrupper som latinoer, afroamerikanere og kvinder i forstæderne været i partiernes søgelys. Men på det seneste er der kommet særligt fokus på en ganske anden vælgergruppe: De unge amerikanske mænd.

Mere og mere peger nemlig på, at de søger mod Donald Trump. Og det er tydeligt, at den republikanske præsidentkandidat forsøger at få fat i dem, fortæller DR’s USA-korrespondent, Jakob Krogh.

Trump har godt fat i de unge mænd

De seneste måneder har amerikanske medier kunnet pege på meningsmålinger og berette, at Donald Trump har et kvindeproblem, fordi flere og flere kvindelige vælgere søger væk fra ham, hvilket særligt kobles sammen med Republikanernes abortpolitik.

Ifølge meningsmålinger fra New York Times og Sienna College støtter kun 28 procent af kvinder i aldersgruppen 18-29 år Donald Trump, mens hele 67 procent støtter Harris.

Til gengæld er der godt nyt for ekspræsidenten, hvad angår de unge mænd. 58 procent af dem peger nemlig på Trump, mens kun 37 procent af dem støtter Kamala Harris. Og det er en markant udvikling, påpeger Jakob Krogh, DR’s USA-korrespondent.

- Ved sidste præsidentvalg i 2020 var det næsten omvendt. Her fik Donald Trump kun 41 procent af unge mænds stemmer. Så det er et forholdsvis stort skifte, som Donald Trump dog også har brug for, fordi unge kvinde i stor stil foretrækker Kamala Harris, siger han.

Årets præsidentvalg er uhyre kønsopdelt. Og intet sted er forskellen større end hos generation Z. (Foto: © JONATHAN DRAKE, Ritzau Scanpix)

Der har været forskellige bud på forklaringer på den stigende opbakning omkring Trump fra de unge mænd.

Nogle forklaringer handler om stigende priser og muligheden for at klare sig godt økonomisk, mens andre taler om Trumps bud på maskulinitet og et opgør med politisk korrekthed og ”wokeness”, som er tiltalende for en del af de unge mænd.

Økonomien og situationen ved grænsen er blandt de vigtigste emner for den 20-årige studerende og Trump-tilhænger Jackson Trexler, som DR har mødt i svingstaten North Carolina:

Jakob Krogh fortæller, at han hører en del forskellige forklaringer, når han taler med unge Trump-støtter.

- På mange måder er de ikke så forskellige fra mænd i andre aldre. Det er også især økonomien og de seneste års store indvandring, der er afgørende for deres stemme, siger han og fortsætter:

- Men så fortæller flere af dem også, at de føler Donald Trump forstår dem bedre. At han virker nede på jorden, taler et sprog som de kan forstå, og virker som en af dem, selv om han jo er en 78-årig milliardær.

Donald Trump får hjælp af en række politiske aktivister og influenter. En af dem er Charlie Kirk, der i øjeblikket rejser USA tyndt for at tale Trumps sag for unge publikummer og sine millioner af følgere. DR oplevede ham tidligere på ugen i North Carolina:

Og så skal man ikke glemme, at de helt unge mandlige vælgere voksede op med Donald Trump som præsident, påpeger Jakob Krogh.

- De kan ikke huske en tid, hvor Donald Trump ikke var en del af amerikansk politik. For dem er den måde, Donald Trump - og mange andre i amerikansk politik i dag - taler på, normalen, fortæller korrespondenten.

- De bliver ikke på samme måde forargede, når han for eksempel kalder sine modstandere for “retarderede” eller siger noget andet kontroversielt eller politisk ukorrekt.

Donald Trump vil være bedre for økonomien, mener den 22-årige Trump-støtte Luke Atkins, som DR har mødt i North Carolina:

Trump bevæger sig længere ind i ”the manosphere”

Den voksende støtte til Donald Trump er dog ikke kommet af sig selv. Kigger man på den 78-åriges offentlige optrædener de seneste måneder er det tydeligt at se, at Trump-lejren gør en stor indsats for at nå ud til de unge mænd, siger Jakob Krogh.

- Det er en helt bevidst strategi fra Trump-lejrens side. De mener, at der ligger et uudnyttet potentiale i den gruppe af vælgere. Unge mænd har tidligere været forholdsvis svære at hive ned i stemmeboksen. Stemmeprocenten er ikke så høj blandt dem. Men Trump-lejren mener altså, at man både kan få dem til at støtte Donald Trump og få dem til at stemme.

De seneste måneder har præsidentkandidaten dukket op til MMA-kampe, bevæget sig ind på kryptomarkedet, inviteret influencere ombord på sit privatfly og været på besøg hos YouTubere og podcastværter, der ikke beskæftiger sig med politik, men til gengæld har millioner af unge mænd i deres følgerskarer.

  • Donald Trump på forreste række med sin datter Ivanka ved MMA-stævnet UFC 299 i Miami i marts. (Foto: © GIORGIO VIERA, Ritzau Scanpix)
  • Her ses han en måned senere ved et stævne med den tidligere boksestjerne Mike Tyson. (Foto: © Chandan Khanna, Scanpix Denmark)
  • Wrestleren Hulk Hogan i færd med at rive sin trøje i stykker under sin tale ved Republikanernes partikonvent i juli, hvor Donald Trump officielt blev udpeget som partiets præsidentkandidat. (Foto: © Andrew Caballero-Reynolds, Ritzau Scanpix)
  • Ekspræsidenten på plads ved NFL-kampen mellem Pittsburgh Steelers og New York Jets i svingstaten Pennsylvania i søndags. (Foto: © Joe Sargent, Ritzau Scanpix)
1 / 4

Målgruppen har tiltrukket sig øgenavne som både ”the manosphere”, ”the bro vote” og ”the frat boy flank”.

Og den har længe været set som usikker eller ikke til at komme i gennem til. Men Republikanerne mener, at den kan måske kan afgøre valget i år, påpeger blandt andre New York Times.

Samme medie påpeger samtidig at, der stadig er skepsis omkring, hvor mange af de unge mænd, der ender med rent faktisk at dukke op ved valgstederne og stemme. De er nemlig normalt mindre tilbøjelige til at stemme end mange andre vælgergrupper.