Korrespondent: Slaget om Aleppo sætter ikke punktum for krigen i Syrien

Det vil være en enorm sejr for Assad, hvis oprørerne taber kampen om Aleppo, men det afgør ikke krigen i Syrien, siger DR's mellemøstkorrespondent.

Efter fire år med fastlåste fronter er der ingen vej ind eller ud af det østlige Aleppo.

Oprørernes del af byen har i knap en måned været omringet af syriske regeringsstyrker, der med russiske kampfly i ryggen har afskåret den eneste tilbageværende rute ind i de oprørskontrollerede kvarterer.

Kampen om den syriske millionby har stor symbolsk betydning, da det netop var den første millionby, det lykkedes oprørerne at indtage en del af tilbage i 2012.

I dag ser præsident Bashar al-Assads tropper imidlertid ud til at have fået overtaget efter en russisk saltvandsindsprøjtning i form af kampfly og militære rådgivere, fortæller DR's korrespondent i Mellemøsten, Michael S. Lund.

- Det har man virkelig kunnet se på landjorden: Hvor de syriske luftstyrker bruger tøndebomber og har været ekstremt dårlige til at ramme, så gør de russiske jagerfly rent faktisk en forskel på slagmarken, siger han.

Kamp på flere fronter

Også iransk-støttede militser og den libanesiske Hizbollah-bevægelse har meldt sig med en håndsrækning til Bashar al-Assad, mens oprørerne har måttet kæmpe mod både det syriske styre og Islamisk Stat og derfor har stået svækket.

- For Assad vil det være en enorm sejr at generobre Aleppo, for så har han kontrol med langt de fleste større byer i Syrien og vil stå i en stærk position både i forhold til at kunne forsvare territorium, men også i forhold til fredsforhandlinger, siger Michael S. Lund.

Et nederlag i kampen om Aleppo kan omvendt koste oprørerne noget af den legitimitet som en større bevægelse, de har fået i kraft af kontrollen med en millionby.

- Hvis de mister Aleppo, så vil de stå meget svagere og i virkeligheden være tilbage i en situation, som de stod i for fire år siden. Det vil også betyde, at de risikerer at miste de sidste oprørskontrollerede enklaver nord for Aleppo, siger Michael S. Lund.

Slaget er ikke slut

Han understreger dog samtidig, at slaget om Aleppo endnu ikke er afgjort, da forskellige oprørsgrupper i øjeblikket forsøger at slå en kile ind til de omringede oprørere i den østlige del af byen.

Her lever op mod 300.000 i dag under kummerlige forhold, hvor de er truet af akut fødevaremangel, og hvor blot et fåtal har turdet benytte de humanitære korridorer, der blev åbnet i weekenden.

- Og det er heller ikke sådan, at hvis Aleppo falder, så har Assad vundet, og så er borgerkrigen slut i morgen. Der vil være masser af grupper, der vil fortsætte med at kæmpe, og store dele af Syrien er fortsat kontrolleret af et sammensurium af oprørsgrupper, kurdiske militser, Islamisk Stat og al-Qaeda-relaterede grupper, siger Michael S. Lund.

Assad vakler ikke

Ifølge Michael S. Lund er der i øjeblikket ingen tegn på, at hverken oprørerne eller omverdenen kan vælte Bashar al-Assad.

Han peger på, at USA's præsident, Barack Obama, er blevet bremset af en tydelig nervøsitet for at blive trukket ind i en krig uden udløbsdato, hvor det ikke har været muligt at forudsige konsekvenserne af at indsætte kampfly eller landtropper.

- Det kan hurtigt blive meget uoverskueligt, hvis man ikke blot er i krig med det syriske styre, men også med Iran, Rusland og alle mulige andre, siger Michael S. Lund.

Så selvom vestlige regeringsledere igen og igen har udpeget Bashar al-Assad som en skurk, der skal fjernes, så er det mest realistiske ifølge korrespondenten, at Bashar al-Assad bliver siddende en årrække endnu, uden at han dog bliver den samme leder som før oprørets start i 2011.

- Det er nemlig ret usandsynligt, at han igen kan overtage og lede mange af de områder, der er faldet til IS, kurderne eller oprørere, siger Michael S. Lund.

Oprørere tager en pause fra kampen mod de regeringsstyrker, der har belejret den oprørskontrollerede del af Aleppo. AFP PHOTO / THAER MOHAMMED (Foto: © THAER MOHAMMED, Scanpix)

Stil dine spørgsmål til DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund om situationen i Syrien. Skriv i kommentarfeltet herunder eller send til 1212@dr.dk og følg med i aften, når han på svarer dr.dk's brugere på dr.dk kl. 22.00