Korrespondent: Selvsikker Putin åbnede for kritiske spørgsmål

På et fire timer langt pressemøde angreb Ruslands præsident især Demokraterne i USA, som han kaldte dårlige tabere.

Som altid havde journalisterne medbragt skilte for at fange Putins opmærksomhed ved det årlige pressemøde. (Foto: © Natalia Kolesnikova, Scanpix)

Ruslands præsident, Vladimir Putin, fulgte stort set manualen, da han i dag holdt sit årlige pressemøde.

Der var tydeligvis en del spørgsmål, som var aftalt på forhånd, siger DR Nyheders Rusland-korrespondent, Matilde Kimer:

- Men Putin gav samtidig ordet til flere vestlige journalister, end han for eksempel gjorde sidste år. Og generelt synes jeg, at der var en del kritiske spørgsmål.

- Der var ikke så mange svar på de kritiske spørgsmål, men de blev dog stillet.

Tegn på styrke

Alene det, at spørgsmålene overhovedet bliver stillet, er vigtigt, mener korrespondenten.

- De fleste russere vil kun få et kortfattet referat i de russiske tv-aviser. Men der sidder jo nogen og ser pressemødet, og det er om ikke andet et sundhedstegn, at de kritiske spørgsmål bliver stillet, siger Matilde Kimer.

Hun ser Putins åbenhed overfor andre end venligtsindede journalister som et tegn på styrke.

- Det er et udtryk for, at han har en større selvsikkerhed i år.

Gentog velkendte synspunkter

Pressemødet varede næsten fire timer, men præsidenten holdt sig i det store og hele til at gentage velkendte synspunkter.

- Han gentog, at Rusland ikke stod bag hackerangrebet på Demokraterne i USA. Han gentog, at Rusland ikke har noget statsorganiseret dopingprogram. Og han gentog, at det var Vesten, som startede konflikterne i Ukraine og Georgien - vi har aldrig bedt om det her, men vi må jo gøre, hvad der er nødvendigt, sammenfatter Matilde Kimer Putins budskaber.

Angreb på Demokraterne

Især præsidentens angreb på Demokraterne i USA vakte opsigt under pressemødet. Partiet anklager Rusland for at have brugt hacking til at modarbejde Hillary Clintons forsøg på at blive præsident.

- Partiet, som kalder sig Demokraterne, har tydeligvis glemt den oprindelige betydning af navnet. De (Demokraterne, red.) taber på alle fronter og kigger sig om efter nogen at give skylden. Som jeg ser det, ydmyger de sig selv. Du må lære at tabe med værdighed, sagde Putin blandt andet.

Matilde Kimer siger, det er let for vestlige medier at påpege hykleriet, når Putin for eksempel beskylder lande i Vesten for at være udemokratiske. Men sådan bliver det langt fra opfattet af hjemmepublikummet.

- I Rusland bliver det opfattet som helt legitimt, at Putin hoverer. Det har de selv været udsat for i så mange år, og nu er der tilbagebetaling.