Korrespondent: Russiske rigmænd frygter EU’s sanktioner

Flere hundrede milliarder er allerede blevet flyttet hjem til Rusland i frygt for EU, siger DR's EU-korrespondent.

Her er det Tysklands kansler, Angela Merkel, sammen med EU-Kommissonens formand, Jose Manuel Barroso. Tyskland er et af de medlemslande, som selv vil blive hårdt ramt, hvis EU vælger at tage et skridt op ad sanktionsstigen. (Foto: © JULIEN WARNAND, Scanpix)

Det har en effekt på russiske topfolk, at EU's stats- og regeringschefer har valgt at udvide listen over magthavere, der er ramt at sanktioner.

Det sker, selvom EU-lederne endnu har ikke turdet indføre direkte økonomiske sanktioner mod Rusland og russisk erhvervsliv, siger DR's EU-korrespondent i Bruxelles Ole Ryborg.

- Det ser ikke ud af meget, men det har faktisk en ret stor effekt, og mange russere er bange for at havne på EU eller USA's liste.

På et topmøde torsdag blev sanktionslisten udvidet fra 21 personer til 33 personer. Navnene er endnu ikke offentliggjort, men det er efter sigende personer, der er tæt på den russiske præsident, Vladimir Putin.

350 milliarder flyttet hjem

De involverede har fået indrejseforbud og indefrysning af midler, fortalte den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt, torsdag aften.

Ole Ryborg fortæller, at sanktionerne ikke har haft nogen personlig konsekvens for personerne på listen, men at de alligevel har en ret stor afskrækkende effekt på de russiske rigmænd.

- De involverede har nærmest lavet en pointe ud af, at sanktionerne ikke har nogen betydning for dem, men mange russiske rigmænd har allerede reageret, fordi de ikke vil risikere konfiskering af deres midler i EU og USA i fremtiden.

- Nye tal viser, at der allerede er hentet omkring 350 milliarder kroner hjem til Rusland, siger Ole Ryborg.

EU-toppen har svære skrupler over, om man skal tage mere vidtrækkende midler i brug og forsøge direkte at ramme russisk økonomi.

Men EU og Ruslands økonomiske samarbejde er så bredt, at mere alvorlige sanktioner kan få rigtig store konsekvenser for EU-landene selv.

Tyskland har eksempelvis 6.000 virksomheder, der er afhængige af handel med Rusland, hvilket rammer op mod 300.000 tyske arbejdspladser, mens Rusland er et af de lande, som Holland leverer allerflest varer til, forklarer Ole Ryborg.

Udelukket fra topmøder

Stats- og regeringscheferne har desuden bedt EU-kommissionen om meget hurtigt at forberede egentlige økonomiske sanktioner mod Rusland, hvis landet eskalerer konflikten med Ukraine yderligere.

- Der må ikke være nogen tvivl om, at EU-landene holder sammen og står klar til at handle, hvis vi vurderer, det er nødvendigt, sagde Helle Thorning Schmidt torsdag efter topmødet.

EU har også aflyst et kommende topmøde med Rusland, samtidig med at russerne er blevet udelukket fra at deltage i G7-topmøde i næste uge.

Også USA har udvidet sin sanktionsliste. 20 russiske lovgivere og embedsmænd, der har været medvirkende til krisen på Krim-halvøen, er blevet ramt.

Og så har USA indført sanktioner mod en russisk bank.

Rusland: Ingen konsekvenser for finansiel sektor

Den russiske vicefinansminister Alexej Moiseev siger fredag, at han ikke forventer "et umiddelbart hårdt nedslag" af de sanktioner, som Vesten annoncerede torsdag og natten til fredag, skriver Ritzau.

- Lige nu ser jeg ingen alvorlige konsekvenser for den finansielle sektor, siger Moiseev til journalister under en handelskonference i den russiske hovedstad Moskva.

Topmødet i EU fortsætter fredag, og EU arbejder på at sende OSCE-observatører til Ukraine som skal monitorere, om russerne pønser på at indlemme mere land under russisk territorium.