Korrespondent: Nordkoreas missilaffyring kan starte våbenkapløb

Sydkorea og Japan kan se sig nødsaget til at opruste, hvis ikke FN-sanktionerne mod Nordkorea er hårde nok.

Sydkorea og USA har nu indledt en dialog omkring opstillingen af et missilsystem på sydkoreansk grund. (Foto: © Yonhap, Scanpix)

Der kan være udsigt til endnu flere missilaffyringer og våbenoprustning i Asien, hvis landene i FN’s Sikkerhedsråd ikke besvarer Nordkoreas missilaffyring natten til søndag med hårde sanktioner.

Det vurderer DR's Asien-korrespondent, Philip Khokhar.

- Mange frygter et våbenkapløb, og Sydkorea og Japan kan føle sig tvunget til at tage egne skridt, hvis ikke FN handler. Sydkorea vil formentlig alliere sig med USA og anskaffe et nyt missilsystem, og Japan vil sandsynligvis også føle sig nødsaget til at anskaffe mere avancerede våben, siger han.

På et fælles pressemøde få timer efter missilaffyringen meddelte den sydkoreanske minister Yoo Jeh-seung og det amerikanske militær, at de to lande nu formelt har indledt dialogen omkring opstilling af et såkaldt THAAD-missilsystem på sydkoreansk grund.

-Vi er enige om, at Nordkoreas missilaffyring i weekenden og atomprøvesprængningen i sidste måned er en alvorlig trussel mod fred og stabilitet i Sydøstasien, sagde en sydkoreansk officer til NBC News på pressemødet.

Selvom de har fordømt både missilaffyring og atomprøvesprængning, er kineserne ikke interesseret i at svække Nordkorea og ønsker at undgå et koreansk systemskifte.

- Et genforenet Korea vil sandsynligvis blive allieret med USA, og det kan betyde amerikanske soldater nær den kinesiske grænse. Det er et skrækscenarie for Kina, fortæller Philip Khokhar.

Sagen kort

  • Nordkorea foretog 6. januar i år en prøvesprængning af et kernevåben.

  • Nordkorea varslede samme måned, at landet ville affyre en raket i februar. Det betød blandt andet, at det japanske militær blev sat i alarmberedskab. Natten til søndag affyrede Nordkorea missilet.

  • Sydkorea bad søndag om et krisemøde i FN's Sikkerhedsråd. På mødet blev alle 15 lande enige om, at rådet pålægger Nordkorea "alvorlige konsekvenser" som følge af affyringen.