Korrespondent: Macron vil træde på EU-speederen

Frankrigs præsidents visioner for EU's fremtid får blandet modtagelse i EU.

Frankrigs præsident Emmanuel Macron stod under den franske valgkamp for en EU-positiv linje. (Foto: © pool, Scanpix)

Da den franske præsident Emmanuel Macron gik på talerstolen på Sorbonne Universitet i det centrale Paris, vidste man godt, at det var en EU-positiv leder, der skulle præsentere sin længe ventede vision for et øget og tættere EU-samarbejde.

Og det er ikke uden grund, at de franske medier kalder talen for en flodtale.

- Macron talte cirka dobbelt så lang tid som planlagt. Det blev ved og ved med at strømme ud med idéer om EU's fremtid. Macron vil ikke bare have mere EU. Han vil have meget mere EU, fortæller DR's internationale korrespondent Stéphanie Surrugue.

Macron mener, at EU er for svagt og ineffektivt, og hans tale rummede en række forslag, som han mener kan styrke det europæiske samarbejde. Blandt andet ønsker han et europæisk grænsepoliti for at styrke EU's grænser og en fælles instans til at behandle asylsager. Og Macron er utålmodig efter at komme igang, vurderer Stéphanie Surrugue.

- Macron har aldrig lagt skjul på, at han gerne ville stå i spidsen for et nyt EU sammen med Tysklands Angela Merkel. I sin tale i dag markerer han tydeligt, at selv om kansleren måske er nødt til at træde lidt på bremsen på grund af CDU's dårlige valg i weekenden, så vil Frankrig træde på EU-speederen, forklarer hun.

Men det er langt fra fordi, at søndagens valg i Tyskland ikke har den franske præsidents interesse. Merkel står efter valget i en situation, hvor hun blandt andet skal forsøge at danne regering med det liberale parti FDP.

- Partiet er meget skeptisk over for Macrons eurozoneplaner. Det frygter, at Tyskland ender med at betale regninger for Italien, Frankrig og andre EU-lande, der ikke har en ligeså sund økonomi. Til gengæld har FDP i dag erklæret, at Macrons forslag på forsvarsområdet er interessante, siger Stéphanie Surrugue.

Løkke skeptisk over for Macrons vision

Men hvordan er strømmen af visioner blevet modtaget i EU? På kontorerne rundt om i Europa-Parlamentet i Bruxelles har flere personer set positivt på meldingerne fra den franske præsident, fortæller DR's EU-korrespondent Karin Axelsson.

- Der har været glæde i Bruxelles over, at der var en EU-positiv tale - især ovenpå det tyske valg, hvor EU-modstander partiet Alternativ für Deutschland stormede frem, så er det gode toner.

Blandt andet roser EU's kommissionsformand Jean-Claude Juncker talen på Twitter. Her takker han Macron for hans mod og støtte til EU.

Men ikke alle er lige begejstrede for talen. Det gælder blandt andet den danske statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).

- Tiden er ikke til vidtløftige EU-integrationsprojekter. Tiden er til rugbrødsarbejde. Befolkningerne forventer med rette, at EU bekæmper terror og utryghed, sikrer fremgang og job og får styr på migrationen, siger han til Ritzau og uddyber:

- Det er fælles problemer, som kalder på fælles løsninger. Derfor skal vi få EU's institutioner til at fungere mere effektivt. Men vi skal ikke sætte alle mulige nye skibe i søen.

Ifølge Stéphanie Surrugue bærer kommentaren tydeligt præg af, at Danmark ikke er med i eurozonen og EU's forsvarssamarbejde.

- Det er ikke overraskende, eftersom Lars Løkke Rasmussen står i spidsen for et land, der har mange flere forbehold over for EU end den franske præsident. Macron har klart markeret, at han ikke hører til dem, der skjuler sin begejstring over euroen, forklarer hun.