Dramaet om den svenske regerings-dannelse fortsætter dagen efter, at Centerpartiets leder, Annie Lööf, opgav at danne regering.
Nu er Socialdemokraternes leder, Stefan Löfven, udpeget til at lede forhandlingerne om en ny regering, som skal til afstemning i Rigsdagen. Det har Rigsdagens formand, Andreas Norlén, besluttet i dag.
Stefan Löfven har allerede forsøgt at sondere én gang uden held. Nu må han satse på at danne en regering på tværs af fløjene, fortæller DR’s Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.
- Der er gået et godt stykke tid, hvor ingen forhandlinger har båret frugt. Det, Stefan Löfven skal satse på nu, er, at de to borgerlige midterpartier, som noget usædvanligt for nyligt nedstemte en borgerlig statsministerkandidat, har en større modvilje mod Sverigedemokraterne, end de har uvilje ved tanken om at få en socialdemokratisk statsminister.
Den helt store knast i regeringsdannelsen er netop Sverigedemokraterne. Syv partier er gået til valg på, at de ikke vil samarbejde med det indvandringskritiske parti, men samtidig kan ingen af blokkene danne et flertal udenom partiet.
Muligt brud på borgerlig alliance
Stefan Löfven bliver officielt nomineret som statsministerkandidat mandag den 3. december. Herefter vil der formentlig gå et par dage, inden Rigsdagen skal stemme ja eller nej til Löfvens regeringsforslag.
Det giver ham to weekender til at bearbejde de borgerlige. Får han hevet dem over på den socialdemokratiske fløj har det to umiddelbare fordele for ham, fortæller Anna Gaarslev.
- For det første kan han blive statsminister. For det andet så vil det lykkes ham at sprænge det borgerlige samarbejde, som udgør den eneste reelle trussel mod Socialdemokraternes position som politisk centrum i Sverige, siger Europa-korrespondenten.
Ikke længere et fatamorgana
Det er nu næsten tre måneder siden, at svenskerne gik til valgurnerne for at vælge deres nye regering.
Og de svenske politikere er så småt ved at erkende, at et nyvalg ikke længere er en fjern mulighed, fortæller Anna Gaarslev.
- Hvis det bliver ved, som det har kørt de seneste måneder, så skal svenskerne til valg igen. Og det eneste parti, der står til at vinde noget på det, ja, det er det parti, som det hele handler om, men som ingen vil samarbejde med, nemlig Sverigedemokraterne.
Det er anden gang, at Rigsdagen skal stemme om en ny regering. De har fire forsøg, inden der bliver udskrevet nyvalg. Rigsdagens formand, Andreas Norlén, håber, at det vil lykkes at samle en regering, inden der skal fremlægges en ny finanslov den 12. december.