De kurdiske peshmerga-styrker fik i går erobret ni landsbyer i området omkring byen Mosul, der fortsat kontrolleres af Islamisk Stat.
DR's mellemøstkorrespondent Puk Damsgaard har i dag været ude og se nogen af de landsbyer, som styrkerne har fået fravristet Islamisk Stat.
Landsbyer, hvor de bildæk, som IS sætter ild til for at kunne bevæge sig rundt i dækning af røgen, stadig brændte og hvor de civile for længst var flygtet.
- Der var ingen tvivl om, at der i de her områder, man indtager lige nu, ikke er nogen civile tilbage – det var nok også derfor, at det gik så let, som det gjorde i går, forklarer hun.
Hvor de kurdiske styrker i går kunne fremrykke deres positioner og angribe Islamisk Stat, har de i dag skullet holde deres positioner i stedet, mens den irakiske hær har ført fronten videre.
Det er nemlig en broget flok bestående af blandt andet den irakiske hær, kurdiske soldater og shia-militser, som står bag offensiven. Samarbejdet er dog langt fra uproblematisk, og Puk Damsgaard har også mærket en irritation - særligt hos de kurdiske styrker.
- De kurdiske officerer, jeg talte med, udtrykte stor irritation over samarbejdsaftalen mellem Bagdad og så kurdernes hovedby Erbil. Jeg fornemmede også stor irritation over, at de var blevet bedt om at stoppe fremrykningen, forklarer hun.
- Så der er absolut gnidninger, selvom der er den her aftale, og det bare bliver nødt til at fungere på nuværende tidspunkt.