Korrespondent: Ja-fløjen i Tyrkiet får meget taletid i medierne

Tyrkiet stemmer i morgen om forfatningsændringen, der vil give præsidenten stor magt.

Tyrkiets præsident Erdogan taler her i Konya før morgendagens afstemning om en forfatningsændring, som vil give ham udvidet magt. (Foto: © KAYHAN OZER, Scanpix)

Tyrkiet er det land, hvor flest journalister sidder i fængsel, og det er ifølge Michael S. Lund, der er DR Nyheders Mellemøst-korrespondent, årsag til, at ja-fløjen til støtte for præsident Erdogan fylder meget i medierne før afstemningen om forfatningsændringen i morgen.

- Efter det blodige kupforsøg i sommer er flere medier lukket, og journalister er fængslet, og det giver meget mere taletid til ja-fløjen, siger han.

- For eksempel har lederen af Tyrkiets Journalister Uden Grænser, der skal beskytte journalister i verden, selv været fængslet i ti dage, og han risikerer 15 års fængsel i en retssag for at have støttet et medie, der er ved at lukke.

Afstemningen i morgen handler om, hvorvidt præsidenten i Tyrkiet skal have mere magt og parlamentet mindre.

- Der er rigtig meget på spil. Hvis den nye forfatning vedtages vil det fuldstændig ændre det politiske system fra en præsident, der ikke har ret meget magt til en præsident, der kan udpege en regering uden parlamentets godkendelse og indføre undtagelsestilstand, siger Michael S. Lund.

- Det er virkelig en valgkamp, der splitter befolkningen. Ja-sigerne mener, at forfatningsændringen er det, der skal til for at sikre et stabilt Tyrkiet. Nej-sigerne frygter en udvikling i en mere autoritær retning væk fra demokratiet, siger han.

/DR Nyheder/