Verdens øjne er fortsat rettet mod den syriske provins Idlib, hvor omkring 2,9 millioner mennesker, blandt dem 1,4 millioner flygtninge, frygter et snarligt angreb.
Provinsen er den sidste store oprørerbastion i Syrien, hvor præsident Bashar al-Assad med russisk og iransk bistand stort set har fået nedkæmpet det oprør, som begyndte for syv år siden.
Nu samles regeringstropper på grænsen til provinsen, imens Rusland har indsat mere end et dusin skibe ud for den syriske kyst.
Og i går faldt hvad der kan vise sig at være offensivens første bomber, sandsynligvis smidt af russiske fly.
Ifølge "De hvide hjelme", frivillige, der udgør en slags civilforsvar i de oprørskontrollerede områder, blev otte dræbt, deriblandt fem børn. Andre kilde melder om 13 dræbte.
Ingen steder at flygte hen
Forventningen om en snarlig offensiv - nogle siger allerede på mandag - fik FN's særlige udsending til Syrien, Staffan de Mistura, til endnu engang at advare mod en humanitær katastrofe.
Tidligere offensiver har kostet dyrt i menneskeliv, når byzoner er blevet sønderbombet. Skal en tragedie undgås, må parterne forhandle, lød det fra Staffan de Mistura i går. Her tilbød han endnu engang personligt at stå for en flugtkorridor for civile.
Også USA har advaret mod følgerne af en offensiv i Idlib. Den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo udtalte i går, at Syrien og dets allierede skulle træde varsomt.
- Mange, som er flygtet andre steder fra, er endt her. Der er ingen steder, de kan tage hen, sagde Mike Pompeo, ifølge AP.
Staffan de Misturas humanitære rådgiver Jan Engeland roser USA's diplomatiske arbejde.
- Hvis det lykkes os, vil vi have sparet hundredtusinder af liv. Hvis det går galt i de næste dage og timer, vil vi se et slag mere grusomt end noget andet i denne vores generations mest grusomme krig, siger han ifølge Reuters.
Bliver svært at stoppe offensiv
DR's mellemøstkorrespondent Michael S. Lund, som for øjeblikket befinder sig i Syriens hovedstad Damaskus, tror ikke, at der er stor grund til optimisme.
- Blandt andet fra FN's side har man mange gange forsøgt at forhindre angreb og offensiver andre steder i Syrien, og det plejer altid at slå fejl. Så ud fra den erfaring tror jeg, det bliver svært at stoppe den her offensiv, siger han.
Når han taler med folk i den syriske hovedstad er der stadig nogle, som tror på forhandlinger.
Problemet er, at der ikke kan laves en aftale med en samlet oprørerbevægelse. Idlib-provinsen kontrolleres af et kludetæppe af militante grupper, deriblandt omkring 10.000 islamistiske krigere fra al-Qaeda og den allierede al-Nusra Fronten.
- Nogle siger, at den her offensiv er lige op over. Andre mener, at der måske stadig er håb for aftaler om, at nogle af oprørerne vil trække sig, siger Michael S. Lund.
Nogle vil kæmpe til det sidste
Går Syriens regering og dens allierede ind og overtager kontrollen med Idlib-provinsen, vil oprøret i landet i al væsentlighed være nedkæmpet.
- Det betyder ikke, at borgerkrigen er helt slut - der er stadig områder, som er uden for det syriske styres kontrol. Men det er det sidste store sammenhængende oprørerkontrollerede område, siger Michael S. Lund.
- Men jeg tror, det vil blive et meget svært slag. Der er mange forskellige oprørsgrupper, og nogle af dem vil kæmpe til det sidste, siger mellemøstkorrespondenten.
Mere end 400.000 mennesker er enten savnet eller døde i Syriens borgerkrig, ifølge BBC. Hver anden syrer er fordrevet fra sit hjem.
Syrien, Rusland og Iran mødes fredag for at drøfte krigsindsatsen. Også i FN's sikkerhedsråd er Syrien på dagsordenen fredag.