Korrespondent før ministermøde: Fordeling af flygtninge har lange udsigter

Alle ved, at den nuværende situation er uholdbar, men alligevel er det svært at finde en ny model, vurderer korrespondenter.

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) og hans øvrige ministerkolleger i EU er i disse dage samlet i Luxembourg for at diskutere flygtningesituationen i Europa. (Foto: © JOHN THYS, Scanpix)

Sent fredag aften besluttede Østrig og Tyskland at åbne grænserne for de mange flygtninge og migranter, som befinder sig i Ungarn.

Det er en beslutning, som også vil komme til at påvirke dagens møde mellem EU’s udenrigsministre, der er samlet i Luxembourg for at diskutere flygtningesituationen, forklarer DR’s EU-korrespondent Ole Ryborg.

- Den tyske udenrigsminister Frank-Walter Steinmeier sagde i går, at man simpelthen ikke kan fortsætte med en situation i Europa, hvor der reelt kun er fire eller fem EU-lande, som føler et ansvar for at hjælpe flygtninge fra Syrien, forklarer han.

- Det vil sige, at det er klart, at de nuværende regler ikke fungerer, og at der er behov for en ny politik – og det skal så diskuteres i dag, hvad man kan gøre.

Et stort politisk slagsmål

EU-kommissionen lægger op til, at 160.000 flygtninge skal fordeles på medlemslandene, og mens Tyskland og Frankrig støtter op om en tvungen fordeling af de mange flygtninge, er holdningen en noget anden i andre dele af unionen.

- Det afvises foreløbigt ret brutalt af Central- og Østeuropa, så situationen er sådan lidt fastlåst, forklarer Ole Ryborg.

Samme vurdering har EU-korrespondent for Børsen, Tore Keller. Set gennem hans øjne har en fælles europæisk løsning på problemet lange udsigter.

- Det kommer til at være et stort politisk slagsmål, som måske kommer til at løbe hele vejen frem til oktober, hvor der er EU–topmøde, forklarer han.

Sætter sindene i kog

Ifølge Tore Keller plejer EU typisk at sende nogle flere penge til de østlige medlemslande, når det er svært at nå til enighed, og forhandlinger bliver svære.

I denne sag kan selv flere penge dog vise sig ikke at være nok til at åbne de østeuropæiske sind for en tvungen fordeling af flygtningene.

- Det er de meget utilbøjelige til at tage imod i de østeuropæiske lande, forklarer han.

- Det virker som om, at det farvand, der skal krydses, for at de her lande kan blive enige, er meget større end det, vi er vant til at se politisk, fordi det her virkelig er noget, som sætter sindene i kog i Østeuropa – og også i Vesteuropa, hvor man mener, at man står med en meget større del af opgaven, end den man bør have.

Op mod 100 busser blev fredag aften sendt mod den ungarsk-østrigske græseovergang Hegyeshalom-Nickelsdorf for at fragte de mange flygtninge fra Ungarn og ind i Østrig efter at landet - sammen med Tyskland - åbnede sine grænser for de strandede flygtninge i Ungarn. (Foto: © Roland Schlager, Scanpix)

Udenrigsministrene skal ifølge Ole Ryborg også diskutere, hvordan kampen mod menneskesmuglerne kan intensiveres.