Udenrigsministre fra store dele af Europa er i dag samlet til 'fødselsdags-møde' i USA's hovedstad Washington for at fejre Nato-alliancens 70 år.
Men de fejrer en fødselar, der faktisk skranter lidt.
Samarbejdet står ved en skillevej, lød det sent i går fra Natos generalsekretær Jens Stoltenberg, da han talte til den amerikanske kongres.
- Vi må være ærlige: Der bliver stillet spørgsmålstegn ved styrken af vores partnerskab på begge sider af Atlanterhavet.
Og ifølge DR's korrespondent i USA, Lillian Gjerulf Kretz, er Natos overlevelse ikke en selvfølge.
- Nato får brug for at genopfinde sig selv og sin rolle, hvis alliancen skal overleve og forblive stærk. Alliancen har i dag meget forskellige sikkerhedspolitiske ønsker og udfordringer, siger hun.
Alliancen består i dag af 29 medlemslande.
Natos formål er fremme sikkerhed og stabilitet i det nordatlantiske område og at beskytte sine medlemmer med politiske og militære midler.
Mødet ikke kun fest og farver
På trods af den runde fødselsdag, vil mødet i dag ikke kun gå op i fest og farver. Midt i al festivitassen vil mere alvorlige emner også komme på banen, fortæller Lillian Gjerulf Kretz:
- Fokus i dag bliver først og fremmest en fejring af, at traktaten blev underskrevet for 70 år siden. Udover den hyldest vil en lang række emner som cyberangreb, terror og betaling til Nato-kassen også blive drøftet.
Ifølge Lillian Gjerulf Kretz er samarbejdet især udfordret på tre punkter:
- •
En udfordring er prisen for at være med i alliancen. - Præsident Donald Trump er stærkt utilfreds med, at USA stadig betaler for langt størstedelen af den sikkerhed, Europa nyder godt af. Trump har vækket mange medlemmer fra deres tornerosesøvns forventning om, at USA nok skal klare ærterne. Trump kræver en retfærdig byrdefordeling.
- •
En anden udfordring er Natos struktur. - Nato er gået fra oprindeligt at være 11 medlemmer til snart at være 30. Det er altså blevet en stor, tung maskine. Og hele konceptet om, at alle skal blive enige kan se ret svær ud, hvis et missil er på vej mod et medlemsland.
- •
Den tredje udfordring handler om samarbejde. - Nato skal finde ud af, hvordan alliancen som helhed skal håndtere blandt andet terror- og cyberangreb. Der er brug for mere samarbejde end nogensinde før, lød det fra Stoltenberg i går, men hvis det samarbejde skal fungere, er der brug for forandringer på en lang række områder, siger Lillian Gjerulf Kretz.
USA nyder også godt af alliancen
Jens Stoltenberg slog i går aftes i den amerikanske kongres fast, hvilken stor rolle Nato har haft for den europæiske sikkerhed.
Men USA nyder altså også godt af alliancen, understregede generalsekretæren.
- Gennem Nato har USA fået flere venner og allierede end nogen anden stormagt. Det har gjort USA stærkere, tryggere og mere sikkert.
Trump har kaldt alliancen for "forældet" og har tidligere truet med at trække USA ud, hvis Europas lande ikke lagde flere penge i forsvar.
Fakta om Nato
- •
I 1949 dannede 12 lande fra begge sider af Atlanterhavet, herunder Danmark, Nato, for at forhindre Sovjetunionen i at udbrede sin kontrol til andre dele af kontinentet end Østeuropa.
- •
Landene forpligtede sig dengang til at forsvare hinanden under militære angreb. Den forpligtelse omtales ofte som musketéreden.
- •
I Nato arbejder man i disse år med, hvordan Nato-landene skal omstille sig fra planlagte missioner til at have et beredskab, der skal kunne rykke ud med meget kort varsel. Kilder: Ritzau, um.dk