For Tyrkiet er det ikke specielt vigtigt, om landet bliver en del af EU eller ej.
Det sagde den tyrkiske præsident Recep Tayip Erdogan, da han i aftes holdt en tale.
I søndags stemte et flertal af den tyrkiske befolkning "ja" til at ændre landets forfatning - og til at udstyre præsidenten med væsentligt mere magt.
I kølvandet på afstemningen om forfatningen lægger præsident Erdogan op til endnu en folkeafstemning - denne gang om hvorvidt tyrkerne vil være en del af EU eller ej. Men Tyrkiets udsigter til at blive en del af EU har længe været tvivlsomme, fortæller DR’s Mellemøstkorrespondent, Michael S. Lund.
- Man kan godt argumentere for, at tyrkisk medlemskab af EU er en ide, der længe har været ret død. Der er ikke ret mange tyrkere, der længere tror på, at det er realistisk, og der er også flere europæiske lande, der har været ude og sige, at man ikke kan se Tyrkiet blive en del af EU.
- Så der er måske nærmere tale om, at ideen ikke bare er død, men nu også er ved at blive begravet.
Nultolerance for dødsstraf
Men præsident Erdogans ambitioner indenfor folkeafstemninger slutter ikke her.
Han har også lagt på til en tredje folkeafstemning med det formål at genindføre dødsstraffen, som Tyrkiet ellers afskaffede i 2004 for at imødekomme EU.
Fører han det ud i livet, vil det være det endelige dødsstød til drømmen om EU, fortæller Michael S. Lund.
- Hvis man gør det, så er tanken om tyrkisk EU-medlemskab helt begravet, for det er uacceptabelt for EU, hvis et land har dødsstraf.
Distance og nærhed
Men selvom forholdet mellem Tyrkiet og EU sker skidt ud på nogle områder, så er weekendens resultat og de mulige kommende folkeafstemninger ikke ensbetydende med en skilsmisse, vurderer Michael S. Lund.
- De optagelsesforhandlinger, man har haft, hvor man har arbejdet på at gøre noget ved de tyrkiske forhold indenfor menneskerettigheder og ytringsfrihed, ser ikke særligt godt ud. Men på en lang række andre områder er Tyrkiet stadig stærkt interesseret i at samarbejde med EU, siger han.
Det gælder for eksempel handelsaftaler, Tyrkiets adgang til EU’s marked og turisme, fortæller han.
- Der er også forhandlinger om at få nemmere adgang for tyrkiske turister til Europa. Så der er en række områder, hvor man fra tyrkisk side stadig ønsker et godt forhold til EU.
Folkeafstemningen i Tyrkiet har fået kritik fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) for ikke at leve op til demokratiske standarder.
Præsident Erdogan afviser kritikken, som har fået EU-Kommissionen til at opfordre Tyrkiet til at indlede en efterforskning af søndagens folkeafstemning,