To danskere er nævnt på den lange liste af krigere, som angiveligt er lækket fra den militante gruppe Islamisk Stat (IS). Det skriver Berlingske og Information.
Ifølge aviserne drejer det sig efter sigende blandt andet om en 25-årig dansk-tuneser Abu Khamis al-Danimarki, som skulle være født i 1991.
DR Nyheders mellemøstkorrespondent Michael S. Lund har læst nogle af de lækkede dokumenter.
Hvad indeholder dokumenterne?
– Som udgangspunkt er der 23 spørgsmål, som personer har udfyldt, når de er blevet medlemmer af Islamisk Stat. Det er alt fra deres mødres navne, blodtype, kontaktinformationer, kendskab til sharialov og om folk vil være krigere eller udføre selvmordsoperationer. Men i dokumentet for den 25-årige er der kun udfyldt otte af de spørgsmål.
Hvad med den anden mulige dansker?
- Han optræder i den 25-åriges dokument som den IS-kriger, der har anbefalet dansk-tuneseren til Islamisk Stat. Der er ikke andre oplysninger end personens dæknavn.
Hvornår er dokumenterne fra? - De her dokumenter er et par år gamle. De stammer fra en periode fra omkring slutningen af 2013 og til begyndelsen af 2014. Så det er ikke et kartotek over alle, som nogensinde har været medlem af Islamisk Stat. Det er mere et øjebliksbillede over dem, der blev medlemmer dengang. Hvis man for eksempel har meldt sig til Islamisk Stat i 2015 eller i slutningen af 2014, vil man slet ikke optræde i de her dokumenter.
Hvad kan dokumenterne bruges til? - De kan bruges til at finde ud af, hvem det er, der har hjulpet folk ind i Islamisk Stat. Det er nemlig en af de ting, man skal svare på i de her dokumenter. Hvem der har anbefalet én, så man kan få lov til at blive medlem af IS. I nogle tilfælde også, hvem der har smuglet personerne ind i IS’ territorium. Men med mange af navnene – som eksempelvis de to mulige danske krigere – så har man kun dæknavne. Så det er ikke sådan, at man nu har en nøgle til præcis at vide, hvem alle i Islamisk Stat er.
Hvor sikkert er det, at dokumenterne er ægte?
- Der er eksperter, som sætter spørgsmålstegn ved dokumenternes ægthed. Det skyldes blandt andet, at et logo på dokumenterne er et logo, som IS normalt ikke benytter. Men jeg hælder til, at de er ægte. Det skyldes, at de oplysninger, man har kunnet tjekke, har vist sig at være ægte. For eksempel har en journalist ringet til kontaktnummeret til én af de mulige hollandske IS-krigere. Her viste telefonnummeret at tilhøre krigerens mor. Hvis det her er forfalsket, ville det kræve et ekstremt stort arbejde at forfalske i det omfang.