Korrespondent: Britisk politi holder kortene tæt ind til kroppen i terrorefterforskning

De britiske myndigheder er i højeste beredskab efter angrebet i Manchester.

En bevæbnet betjent ses her i det centrale Manchester. (Foto: © Andy rain, Scanpix)

Briterne må vænne sig til at se bevæbnede soldater på gaderne, efter trusselsniveauet er blevet hævet fra 'alvorligt' til 'kritisk' i kølvandet på mandagens angreb mod Manchester Arena.

DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen, vurderer ikke, at soldaternes tilstedeværelse vil gøre briterne utrygge.

- Som situationen er lige nu i Storbritannien - også i lyset af, at der var et terrorangreb i London for bare to måneder siden - så tror jeg, de fleste borgere vil finde det beroligende, siger han.

Efterforsker mulige medskyldige

De britiske myndigheder har iværksat den såkaldte "Operation Temperer", der er en procedure, hvor britiske soldater sættes ind i stedet for politibetjente ved eksempelvis togstationer, parlamentet eller arrangementer med mange mennesker samlet.

Politiet har oplyst, at soldaterne blandt andet skal bevogte Buckingham Palace, premierministerens officielle residens på Downing Street, ambassader og parlamentsbygningen Palace of Westminster.

Betjentene kan så bruges til at løse andre opgaver.

Vurderingen af terrortruslen bygger blandt andet på analyser af efterretninger, sammenligninger med andre lande og tidligere angreb.

Der bliver også set på, hvilken kapacitet, hvilke motiver og hvilke potentielle mål terroristerne kan have.

Når de britiske myndigheder har valgt at hæve trusselsniveauet, så skyldes det blandt andet, at det endnu ikke står klart, om gerningsmanden handlede alene.

Premierminister Theresa May har oplyst, at der kan være en række konkrete personer, som kan sættes i forbindelse med terrorangrebet.

Britisk politi har sat navn på én mistænkt, den 22-årige Salman Ramadan Abedi, der meldes død i angrebet. Desuden er en 23-årig mand blevet anholdt.

Usædvanligt og sjældent tiltag

Det er "et meget usædvanligt og sjældent tiltag", at trusselsniveauet er blevet hævet til det absolut højeste niveau, understreger vicekommissær for specialoperationer Mark Rowley, der står i spidsen for politiets terrorbekæmpelse.

- Alle de ekstra betjente, vi i forvejen sætter på gaden, vil få støtte af militæret, siger han.

  • Briterne sørger over de 22 personer, der døde i terrorangrebet. (Foto: © DARREN STAPLES, Scanpix)
  • Der er blevet tændt lys blandt andet på Albert Square i Manchester. (Foto: © Ben Stansall, Scanpix)
  • Politiet har udpeget den 22-årige Salman Abedi som mistænkt. (Foto: © STRINGER, Scanpix)
  • Islamisk Stat har taget skylden for angrebet. "ISIS kan ikke skræmme os. Vi er Manchester", står der på dette skilt. (Foto: © Ben Stansall, Scanpix)
1 / 4

Kim Bildsøe Lassen fortæller, at politiet arbejder på højtryk for at kortlægge, hvem gerningsmanden var, og hvem han var i forbindelse med.

Blandt andet vil politiet forsøge at få afklaret, om Salman Ramadan Abedi har været i kontakt med Islamisk Stat, som har taget skylden for angrebet, og om nogen har hjulpet ham med at lave den bombe, han detonerede i foyeren i Manchester Arena.

- Der har været adskillige ransagninger, og vi ved, at én person er anholdt. Men ellers holder politiet kortene meget tæt ind til kroppen, siger han.

Sådan vurderes terrortruslen i Storbritannien:

  • Lav: Et angreb er usandsynligt.

  • Begrænset: Et angreb er muligt, men ikke sandsynligt.

  • Substantiel: Der er stor risiko for et angreb.

  • Alvorlig: Et angreb er højst sandsynligt.

  • Kritisk: Et angreb kan være nært forestående. Kilde: Efterretningstjenesten MI5