Korrespondent: Bankunion er et kontroversielt spørgsmål

EU's medlemslande er blevet enige om en fond, der skal redde banker, der kommer i vanskeligheder. Men det er et kontroversielt spørgsmål, om vi skal være med, siger korrespondent.

Ole Ryborg, EU-korrespondent for DR forklarer, at Danmarks mulige deltagelse i ny bankunion er et kontroversielt spørgsmål. (© DR)

Repræsentanter fra EU's medlemslande er i dag blevet enige om en fond på 410 mia. kroner, der skal redde europæiske banker, hvis de kommer i økonomiske problemer. Det er bankerne selv, der skal indbetale pengene.

- Kort sagt, så handler det om, at det i fremtiden skal være bankerne og ikke borgerne, der skal betale, hvis en bank havner i vanskeligheder, forklarer DR's EU-korrespondent Ole Ryborg.

Stort skridt at give EU tilsyn med bankerne

Fonden er en forudsætning for en bankunion i EU, der blandt andet også vil indeholde et europæisk finanstilsyn, der skal føre opsyn med bankerne i de lande, der vælger at være med i bankunionen.

Og det er et meget kontroversielt spørgsmål, om Danmark skal være med i aftalen, siger Ole Ryborg.

- Det er et meget stort skridt. At overdrage tilsynet med bankerne fra de nationale tilsyn til en europæisk myndighed, det er ikke noget man bare lige sådan gør, siger han.

Afvejer for og imod

Aftalen skal nu læses grundigt igennem, før der tages stilling til, om Danmark skal være med i bankfonden og siden unionen, siger statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Nu læser vi det her meget grundigt, ser på den endelige aftale og så selvfølgelig afvejer for og imod, om det kan være i dansk interesse at være deltager i det her, siger hun.