Med 239 stemmer for og 171 imod har underhuset i Polens parlament fredag vedtaget et omstridt lovforslag om ændringer i landets højesteret.
Loven har modtaget alvorlig kritik fra EU's side og vakt bekymring i Bruxelles. Her er det opfattelsen, at loven udvisker magtens tredeling i Polen.
Polens parlament skal fortsat stemme om et andet forslag om, hvordan der skal vælges medlemmer til et nyt nationalt råd, der skal udpege dommere.
De to lovforslag skal også til afstemning i det polske senat, men også her ventes de at gå igennem.
Regeringspartiet, Lov og Retfærdighed (PiS), har det fornødne flertal i parlamentet til at få de omstridte love vedtaget.
Kritikere af loven er bange for, at den vil give regeringspartiet øget kontrol over retssystemet, og at det vil gøre dommere og domstole sårbare over for politisk indflydelse.
Forfatnings- og menneskerettighedseksperter i Venedigkommissionen, der er en rådgivende institution under Europarådet, advarer om, at den planlagte lov er en "alvorlig trussel" mod det polske retssystem.
Lovændringerne vil blandt andet betyde, at pensionsalderen for dommere sættes ned, hvilket betyder, at snesevis af dommere snart skal udskiftes.
Ifølge Venedigkommissionen vil det "sætte hele retssystemets uafhængighed på spil".
Afstemningen i parlamentet kommer efter en anden begivenhedsrig dag i Polen.
Torsdag aften meddelte Lov og Retfærdighed-partiet, at premierminister Beata Szydlo træder tilbage. Hun bliver afløst af den hidtidige finansminister, Mateusz Morawieck.
Nogle af regeringens kritikere ser udskiftningen i regeringstoppen som en afledningsmanøvre, der skal fjerne opmærksomheden fra vedtagelsen af den omstridte lov om landets retssystem.
Kritik fra EU
- •
Lov og Retfærdighedspartiet vinder magten i Polen i 2015. En af partiets mærkesager er en reform af det polske retssystem. Domstolene er for ineffektive og langsomme.
- •
EU-Kommissionen hr bl.a. kritiseret, at der er forskellige pensionsaldre for mandlige og kvindelige dommere og med at justitsministeren får magt til at forlænge en dommer ud over pensionsalderen samt til at fyre og udpege domstolsformænd.
- •
EU-Parlamentet har foreslået, at Polen bliver sanktioneret i henhold til en paragraf i EU-traktaten, der er kendt som "atombomben".
- •
EU-traktatens artikel 7 kan i yderste fald føre til, at et medlemsland bliver frataget sin stemmeret i EU's ministerråd. Den har aldrig før været anvendt.
- •
En artikel 7-procedure kan først indledes, hvis et flertal på fire femtedele i ministerrådet stemmer for. Selve sanktionen kræver enstemmighed blandt de 27 andre EU -lande. Det ventes Ungarn at blokere for.
- •
Vedtagelsen i det polske parlament kommer umiddelbart efter at en rapport fra Europarådets Venedigkommission har kritiseret reformen som en "alvorlig trussel" mod retssystemet. Kilder: Ritzau og Financial Times.
/ritzau/AP