Der bliver i den grad pres på, hvis alle verdens lande skal nå at blive enige om en klimaaftale i løbet af de kommende uger.
I morgen går FN’s klimatopmøde, COP21, formelt set i gang i Paris.
Og målet er at få forhandlet en klimaaftale på plads, der kan sætte en stopper for den globale opvarmning.
Men selvom det bliver svært, er det ingen umulig opgave, siger klimaminister Lars Christian Lilleholt (V).
- Det bliver en stor udfordring at få 195 lande til at enes om en aftale, og det er for tidligt at sige, om topmødet bliver en succes eller en fiasko. Men jeg er forsigtig optimist, siger ministeren.
Anden stemning end inden København
Lars Christian Lilleholt peger på, at mere end 175 lande allerede har meddelt FN, hvor meget de vil reducere deres CO2-udledning med.
EU-landene vil eksempelvis reducere deres samlede CO2-udledning med 40 procent i 2030 i forhold til 1990. Danmark vil dog allerede i 2020 reducere sit CO2-udslip med 37-40 procent.
De mange tilkendegivelser er dog langt fra nok, hvis klodens gennemsnitstemperatur kun må stige med to grader celsius inden 2100, som er FN’s officielle mål.
Men det er et godt udgangspunkt, understreger klimaministeren.
- I modsætning til klimatopmødet i København, hvor man prøvede at pålægge landene nogle reduktionskrav, har man denne gang bedt landene om selv at fortælle, hvad de vil gøre, siger Lars Christian Lilleholt.
- Det har mange gjort, og det viser, at der er vilje til at gøre noget. Der er en anden stemning end inden klimatopmødet i København, siger Lars Christian Lilleholt.
Den bedst mulige aftale
Derudover har både USA og Kina meddelt, at de er klar til at skære i deres udledning af drivhusgasser.
- Det er gunstigt for forhandlingerne, at USA og Kina har nærmet sig hinanden og vist vilje til at indgå en politisk aftale, siger klimaministeren.
Står det til FN, er der brug for en juridisk-bindende aftale, som forpligtiger landene til at skære ned på deres CO2-udledning.
Den linje bakker Danmark sammen med resten af EU-landene op om.
Omvendt har amerikanerne og kineserne blankt afvist, at de vil bindes juridisk til at sænke deres udledning af drivhusgasser, og derfor kan det spørgsmål meget vel gå hen og blive et af de store stridspunkter på topmødet.
Vil du være tilfreds, hvis der kommer en aftale, der ikke er juridisk bindende?
- Det er for tidligt at vurdere nu. Vi skal presse på for at få en juridisk bindende aftale, da det er det, som er bedst for klimaet. Og det er også det, der er bedst for EU’s ambitioner. Men nu må vi sætte os ved forhandlingsbordet og nå den bedst mulige aftale, siger Lars Christian Lilleholt.
Indien og Kina skal også betale
Det er EU, der forhandler på Danmarks vegne, og derfor kommer klimaministeren ikke til at spille den store rolle under forhandlingerne.
Men han peger på, at det er vigtigt for Danmark, at der kommer en klimaaftale, hvor man løbende kan skrue op for ambitionsniveauet.
- Klimatopmødet i Paris bliver ikke det sidste, og derfor er det afgørende, at vi får en sådan mekanisme, så vi hvert femte år kan følge op på, om landene nu også lever op til det, som de har lovet. Det bliver afgørende for os, siger han.
Derudover er det ifølge Lars Christian Lilleholt helt afgørende, at både det private erhvervsliv og vækstøkonomier som Kina, Indien og Brasilien bidrager til den pulje, der skal hjælpe udviklingslandene med at blive grønne.
- Der er altid lande, der kan gøre en større indsats, og derfor er det vigtigt, at vi får dem til at trække et større læs. Både i forhold til at reducere CO2-udledning og i forhold til at betale, siger klimaministeren.
Ingen ridser i klima-lakken
Danmark har længe været blandt de mest klimaambitiøse lande i verden.
Men da Venstre overtog regeringsmagten i sommeren, valgte partiet dog at skrue en tand ned for Danmarks grønne ambitioner.
Hvor den tidligere SR-regering gik efter at reducerer CO2-udledningen med 40 procent i 2020 i forhold til udledningen i 1990, vil Venstre nu kun sænke det til 37 procent.
Trods det mener klimaministeren ikke, at det sender et dårligt signal inden klimatopmødet.
- Samlet set ligger Danmark i en klar førerposition. Og uanset hvor på kloden, jeg holder møder med ministerkollegaer, er der stor respekt for Danmarks klimaindsats. Vi har ikke fået nogen ridser i lakken, og jeg tager til Paris med rank ryg, siger han.