- Det er ubegribeligt at tænke på, at nogen vil gå ind i en kirke og gøre sådan noget. Det er ikke til at forstå, siger præsten John Jenkins til NBC.
Som præst i First Baptist Church of Glenarden i Maryland er han bekymret for sine kirkegængere efter masseskyderiet i Texas i søndags, hvor 26 mistede livet.
Søndagen startede som en solrig dag i Sutherland Springs i Texas. Morgengudstjenesten i den lille kirke i Sutherland Springs var netop startet.
På kirkebænkene sad menigheden og sang salmer, men pludselig blev den højtidelige sang afbrudt af rædselsskrig, knuste vinduer og grædende børn.
En 26-årig sortklædt mand med skudsikker vest og et halvautomatisk våben åbnede først ild udenfor kirken, men bevægede sig senere indenfor, hvor han skød løs på kirkegængerne.
Desværre var det langtfra første gang, at skud ramte intetanende og uskyldige kirkegængere. I 2015 blev Emanuel AME Baptist Church i South Carolina ramt af skud, og ni mennesker mistede livet. I søndags skete det så igen. Denne gang i Texas.
Derfor er flere amerikanske kirker nu begyndt at revurdere sikkerhedsforanstaltningerne.
- Skyderier er blevet det nye normale, siger præst John Jenkins.
Betjente holder vagt i fritiden
Skyderiet i Texas blev først stoppet, da en lokal begyndte at skyde mod gerningsmanden med sit eget våben. Og den 26-årige flygtede derpå i en bil. Han kørte galt kort tid efter og blev fundet død i bilen af politiet - formentlig efter at have skudt sig selv.
I John Jenkins kirke er der en detaljeret sikkerhedsplan, som betyder, at politibetjente i deres fritid holder vagt.
Det betyder, at kirkegængerne bliver mødt af civiltklædte politibetjente, der står ved glasdørene til den hvide kirke, inden de skal ind og høre Jenkins prædiken.
En svær balance
Menighederne i de amerikanske kirker prøver at finde en balance mellem de øgede sikkerhedsforanstaltninger og et åbent og gæstfrit miljø, som en kirke normalt indbyder til.
- Folk siger 'Du er i en kirke. Hvorfor skal I have alle disse sikkerhedsvagter?', siger Kurt Hartrich, der som franciskanermunk overvåger messerne i St. Peter's Catholic Church i Chicago, til The Chicago Tribune.
I hans kirke står sikkerhedsvagter og tjekker menigheden, før de kan komme ind i guds eget hus.
- Vi vil bestemt gerne have, at alle skal føle sig velkomne. Men på samme tid, hvis sikkerhedsvagterne føler, at der er en reel sikkerhedsrisiko, så skal de tage sig af den, siger franciskanermunken.
Sikkerhedsbrochurer ved samlebøgerne
I den katolske kirke Sacred Heart i Columbia, Missouri, finder man brochurer om sikkerheden lige ved siden af salmebøgerne. Her har man i et par år haft en formel sikkerhedspolitik.
Og kirkegængerne kan læse, hvordan de skal forholde sig, hvis der åbnes ild af en skytte i kirken.
- I stedet for at gemme sig, vil vi rigtig gerne have folk til at løbe. Bare kom væk så hurtigt som muligt, siger Judy Barnes, der er leder af kirkens sikkerhedskomité.
Hvis det ikke er muligt at flygte fra kirken, råder Judy Barnes kirkegængerne til at kaste de tunge salmebøger fra kirkebænkene mod gerningsmanden.
Dette kan nemlig distrahere gerningsmanden.
Ønsker ikke at være en fæstning
- Man forventer ikke, at en kirke vil være et mål.
- Kirken skal være et fredeligt sted, hvor man går hen, når man vil bede og finde fred, siger Judy Barnes.
Medlemmer af menigheden bør altid vide, hvor de nærmeste udgange er, og være opmærksomme på alt, som kan virke unormalt, fortæller hun.
Men de mange sikkerhedstiltag gør det svært for kirken at være lige så åben over for menigheden som tidligere.
- Vi ønsker ikke, at vores kirke skal være en fæstning, siger Judy Barnes.
Sagen kort
- •
26 mennesker mistede livet og flere blev såret efter et skyderi i en lille kirke i byen Sutherland Springs i Texas.
- •
Gerningsmanden bar en skudsikker vest og blev fundet død i sin flugtbil kort efter angrebet.
- •
Søndagens skyderi er det masseskyderi i delstatens historie, som har krævet flest ofre.
- •
Den amerikanske præsident har senere udtalt, at angrebet skyldes, at gerningsmanden var en 'sindsforvirret' mand.
- •
Præsidenten mener derfor ikke, at angrebet skyldes den amerikanske våbenlov.
- •
Forskere har dog udtalt, at der er en klar sammenhæng mellem adgangen til våben og antallet af drab, der finder sted.