De befinder sig næsten 5.000 kilometer fra deres hjemegn i Kina. Men mange af dem tør ikke ringe hjem.
- Jeg har ikke talt med min familie i Kina i to år. Min søster sagde, at det ikke var godt, at jeg ringede mere, og siden har jeg fået at vide, at hun var blevet fængslet for at have haft kontakt til mig, siger Shemsinur Özuygur, der er skoleleder på en skole for kinesiske muslimer i den tyrkiske storby Istanbul.
Kina har seneste år slået hårdt ned på det muslimske mindretal i Kina, de såkaldte uighurer. Ifølge flere menneskerettighedsorganisationer sidder op imod en million kinesiske muslimer i genopdragelseslejre, forvaringscentre eller fængsel.
Sendes i genopdragelseslejre
Ifølge Kina er de fængslede uighurer mistænkt for at være ekstremister, og lejrene er ’træningscentre’, hvor de kan lære praktiske fag og kinesisk sprog.
Sådan ser hverken de mange uighurer eller de forskellige menenskerettighedsorganisationer dog på lejrene. De rapporterer om, at alene et telefonopkald til en uighur-slægtning i et land som Tyrkiet kan være nok til, at man havner i lejrene.
- De såkaldte genopdragelseslejre er centre for hjernevask, tortur og straf, som bringer minder om de mørkeste tider i Mao-tiden, hvor enhver, der var mistænkt for ikke at være loyal over for staten eller kommunistpartiet, kunne havne i Kinas berygtede arbejdslejre, har Amnesty Internationals Asien-chef, Nicholas Bequelin, sagt i en rapport fra organisationen.
Uighurernes tyrkiske eksil
I dag lever 30-50.000 uighurer i Tyrkiet, hvor sproget minder om uigurernes modersmål.
På Shemsinur Özuygurs skole terper børnene uighur-gloser og synger sange på deres modersmål. Mange af dem har ikke kontakt til deres familier i Kina.
- Fire af elevernes fædre sidder i lejre i Kina, men alle børnene her har familiemedlemmer, som er forsvundet, sidder fængslet eller er i lejre, siger skolelederen.
Der har været terrorangreb fra uighur-grupper i det nordvestlige Kina, ligesom nogle uighurer også har tilsluttet sig terrorbevægelsen Islamisk Stat. Andre grupper arbejder for et selvstændigt land for uighurerne i Kina.
Skolelederen afviser dog, at hun skulle have nogen sympatier for terror eller vold.
- Vi vil bare leve i frihed og have lov til at være muslimer, siger hun.
DR har forelagt en talsmand for det kinesiske udenrigsministerium anklagerne om tortur og mishandling fra kinesiske muslimer i Tyrkiet.
Han kalder beretningerne ’usandheder fra nogle individer i udlandet’ og tilføjer, at den kinesiske regering opfører sig ’ansvarligt’.