Kinas præsident er den mest magtfulde siden Mao

Observatører kalder præsident Xi Jingping den mest magtfulde leder i Kina siden formand Mao. Og den mest populære.

Kinas præsident Xi Jinping ved dette års CPPCC - Chinese People's Political Consultative Conference. (Foto: © JASON LEE, Scanpix)

Kinas årlige folkekongres slutter i dag. Det er normalt landets premierminister, Li Keqiang, som har al opmærksomheden i de to uger, den varer.

Men i år har Kinas præsident, Xi Jinping, fyldt mere, end han plejer. Han har deltaget i et hav af delegationer, og partitro aviser har skrevet om præsidentens holdning på områder, der normalt hører under premiereministeren.

Tendensen ses på flere områder, og observatører er ikke i tvivl; Xi er den mest magtfulde leder i Kina siden formand Mao. At personkulten omkring Xi også er tiltagende, det mærker man i høj grad på en særlig restaurant i Beijing.

Dumplings med folket

"Qing Feng dampende fyldte boller" står der på skiltet over indgangen til restauranten. Det var her, at præsidenten sidste år brød sikkerhedsprotokollen og spiste frokost blandt helt almindelige restaurantgæster. Et usædvanligt træk for en kinesisk leder. Nu strømmer fans af præsident Xi til restauranten, som er blevet en stor turistattraktion.

Præsidentens restaurantbesøg blev hurtigt en stor historie på de sociale medier, hvor billederne af præsidenten på restaurantbesøg spredtes med lynets hast.

(Foto: © Hanna Leanderdal, DR)

Stor fan af præsidenten

Jeg er fulgt i hælene på præsidenten. På denne dag er gæsterne på restauranten en god blanding af lokale og turister fra alle dele af landet.

(© Sina Weibo)

Yang, der er på besøg i hovedstaden fra den sydlige storby Guangzhou balancerer af sted med en bakke med præsidentmenuen; dampede boller med svinefyld, grøntsager og en leverstuvning.

- Restauranten er berømt, fordi præsidenten har spist her. Derfor skulle den prøves. Det har jeg gerne villet længe. Jeg er stor fan af præsidenten, siger han.

Afslappet præsident af folket

Det er historier som restaurantbesøget, hvor præsidenten spiser frokost blandt helt almindelige mennesker, som regeringens propagandaapparat ikke har været sene til at køre spin på, og som har været med til at skabe et billede af Xi som "folkets præsident".

Det er et image, der hjælpes på vej af anden propaganda i pressen af en præsident, der spiller fodbold eller optræder afslappet med opsmøgede skjorteærmer.

(© Sina weibo)

- Xi bekymrer sig om folket. Det er ikke almindeligt at Kinas ledere blander sig med almindelige mennesker på den måde, det er jeg rørt over, siger tjeneren Wang, som jeg falder i snak med på restauranten.

Kampen mod korruptionXis fremtoning som en stærk leder, der fører Kina tilbage til storhed, hans insisteren på at være en ligeværdig partner med USA og understregningen af Kinas krav på øer i Det Øst- og Sydøstasiatiske hav, som Kina gør krav på, har alt sammen styrket præsidentens anseelse blandt mange almindelige borgere.

Ikke mindst korruptions-bekæmpelsen, som præsidenten står i spidsen for, er populær:

- De er alle sammen korrupte, alle politikere, hver og en, men i det mindste prøver Xi Jinping at gøre noget, han er en langt bedre præsident end sin forgænger Hu Jintao, siger Guo, der er taxichauffør.

Men korruptionskampagnerne har i lige så høj grad til hensigt at fjerne modstandere og sikre præsidenten mere magt:

- Folk spørger mig, om Xi fører korruptionskampagnerne for at komme korruptionen til livs eller for at konsolidere sin magt. Naturligvis handler det om begge dele, sagde Roderick MacFarquhar, professor ved Harvard Universitet i en tale på Hongkong Universitet for nyligt.

En stærk præsidentDen kendte Kinaekspert David Shambaugh skrev i sidste uge i en artikel i the Wall Street Journal, at Xis hårdhændede korruptionskampagner kan medvirke til kommunistpartiets fald før vi aner det, blandt andet fordi de mange fjender, som Xi skaffer sig på halsen, kan tænkes at vende sig mod ham og partiet.

Det er en reel fare, også selv om præsident Xi i løbet af blot to år har konsolideret sin magtbase, og af mange menes at være den mest magtfulde præsident i flere årtier:

- Det jeg vil sige er, at han er den mest magtfulde leder siden Mao Zedong. Hver gang der er en magtfuld ny komite, så er Xi formand for den. Den eneste komite han ikke er formand for, er miljøkomiteen, men der er fordi, der ikke findes en sådan, spøgte Harvardprofessoren, Roderick MacFarquhar, i en tale på Hongkong Universitet.

Berømt koneXi Jinping er gift med en af Kinas berømte sangerinder, noget som heller ikke skader præsidentens image.

Førstefruen Peng Liyuan er smuk, scenevant og nærmest mere populær end sin mand. Omkring Xis indsættelse var Peng Liyuan desuden usædvanlig åben omkring hende og præsidentens forhold.

Eksempelvis har hun udtalt, at det ikke var kærlighed ved første blik, og at hun ærlig talt fandt den noget ældre Xi Jinping temmelig kedelig, da de først mødtes, men at han sidenhen charmerede hende ved at spørge ind til hendes sang på en begavet måde.

Det er den slags informationer om præsidenten, der er populære i store dele af befolkningen, for kineserne er ikke vant til åbenhed omkring deres ledere.

Alarmerende personkult

At det enorme propaganda-apparat, der omgiver Xi Jinping, arbejder på at promovere præsidentens person er åbenlyst og et brud med tidligere tiders fokus på det kollektive. Mange intellektuelle finder den nye personkult alarmerende.

Personkulten omkring Xi ses alle vegne. Blandt andet er en sang skrevet til hans ære. Sangen 'Dada Xi', der betyder noget i retning af Onkel Xi, minder om sangen 'Østen er Rød', som millioner af kinesere sang til ære for Mao Zedong under Kinas kulturrevolution - en periode hvor millioner af mennesker døde under tidens grusomme udrensninger.

Erindringen om, hvad personkult kan føre til, er skræmmende for mange kinesiske intellektuelle. Siden Mao har en stærk leder været tabu i Kina. Ikke længere. At Xi vil bruge sin magt og popularitet til at gennemføre reelle reformer, er hvad alle håber. Dissidenter og systemkritikere frygter det værste. Xi har allerede vist sig som en leder, der slår hårdt ned på alle anslag til opposition.

Netop nu er fem kvindelige aktivister tilbageholdt uden forklaring for på Kvindernes Internationale Kampdag at have "forstyrret samfundsordenen".

Regeringen censurer også systematisk alle medier. For blot en uge siden blev den regeringskritisk miljøfilm "Under the Dome" beordret fjernet fra de sociale medier.