Den britiske udenrigsminister, Dominic Raab, er ikke en populær mand i Kina i øjeblikket.
For et over tyve minutter langt opkald til Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, hvori han understregede behovet for en “meningsfyldt politisk dialog og uafhængig undersøgelse af nylige begivenheder for at etablere tillid" i området, har fået den kinesiske regering til at kritisere den nytiltrådte Raab.
Og budskabet til den britiske minister er klart: Bland dig udenom.
- Kina kræver på det kraftigste, at Storbritannien indstiller sin indblanding i den interne sag mellem Hongkong og Kina, stopper sine udtalelser og holder op med at skabe problemer, lød det i går fra talsmand fra Kinas udenrigsministerium Hua Chunying ifølge South China Morning Post.
- Hongkong er i dag en særlig administrativ region i Kina og har ikke været en britisk koloni i meget lang tid, lyder det ifølge talsmanden.
Respekter de fredelige demonstrationer
Hongkong blev overdraget til Kina i 1997 efter at have været britisk koloni siden 1841.
I dag har Hongkong begrænset selvstyre, og derfor langer Kina nu ud efter den britiske regering og kalder det “ganske enkelt for galt at tage kontakt til Hongkongs regeringschef for at udøve pres.”
Ifølge regeringskontoret i Hongkong talte Carrie Lam med den britiske udenrigsminister i over tyve minutter fredag. Her opfordrede Raab til, at myndighederne i Hongkong respekterer rettighederne hos de mange tusind demonstranter, der nu i to måneder har været på gaden i byen.
Igennem flere måneder har de store og til tider voldelige demonstrationer i Hongkongs gader ført til voldsomme sammenstød mellem demonstranter og politi.
- Udenrigsministeren fordømmer de voldelige handlinger fra begge sider, men understregede retten til fredelige demonstrationer og påpegede, at hundredetusinder af Hongkongs indbyggere har benyttet sig af det til at udtrykke deres holdninger, skriver det britiske udenrigsministerium.
Protest mod lovforslag er vokset
Det, der begyndte som en protest mod et kontroversielt lovforslag om udlevering til retsforfølgelse i Kina, har over de seneste to måneder udviklet sig til det, nogle har betegnet som den værste krise, siden Hongkong blev overdraget til Kina i 1997.
Carrie Lam har formelt kaldt lovforslaget for skrottet, men det har ikke været nok for demonstranterne, der kræver hendes tilbagetrædelse.
I begyndelesen af ugen betegnede regeringschefen så demonstrationerne som et decideret angreb på Beijings suverænitet.