(Foto: © Str, Scanpix Denmark)

Kim Jong-un beskriver 2023 som et år med 'store omvæltninger og forandringer'. Bedøm selv

2023 har budt på et utal af billeder fra det nordkoreanske regime. Vi ser tilbage - og frem - med en ekspert.

Det er en sang, som den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, har sunget før.

Mange gange.

- Han har gjort det adskillige gange. Både når året går på hæld, og så når han skal holde en nytårstale, forklarer Camilla Tenna Nørup Sørensen, ph.d. og lektor ved Institut for Strategi og Krigsstudier hos Forsvarsakademiet med et særligt fokus på Østasien.

- Der lægger han gerne op til, at det er et år med store forandringer og store forbedringer, og han iscenesætter sig selv som den, der skal få det til at ske.

Det samme var tilfældet, da Kim Jong-un onsdag indviede Det Koreanske Arbejderpartis partikongres, hvor han fremlagde regeringens indenrigs- og udenrigspolitiske program for næste år.

Og her omtalte Kim Jong-un fra talerstolen året, der gik, som et med "store omvæltninger og forandringer".

Så er det egentlig sigende, og hvad har 2023 budt på i Nordkorea? Vi har vendt året, der gik, i Nordkorea i billeder med Camilla Tenna Nørup Sørensen.

  • 8. februar. I 2023 har vi set markant mere til Kim Jong-uns datter, som antages at hedde Kim Ju Ae. Der er en del uvished forbundet med Kim Jong-uns datter, som står til venstre for ham. Vi formoder, hun er 10-11 år, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen. Kilden på den information er den tidligere amerikanske basketballspiller Dennis Rodman. Rodman er på god fod med den nordkoreanske leder. Han mødte blandt andet datteren, da hun var spæd. På billedet ses også Kim Jong-uns kone, der går bagved datteren og den nordkoreanske leder. Ifølge Camilla Tenna Nørup Sørensen kan det skyldes, at datteren er ved at blive kørt i stilling. "Det kan underbygge spekulationerne om, at hun virkelig bliver kørt frem, som foran alle andre." (Foto: © Str, Scanpix Denmark)
    1 / 15
  • 22. marts. Vi har set flere missilaffyringer i år end tidligere, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen. Hun tilføjer, at der også er tale om mere avancerede missiler. Ifølge forskeren spiller missilerne en vigtig rolle: "En ting er at have atomsprænghoveder liggende, men med missilerne kan de troværdigt sige, at 'hvis I skyder noget afsted mod os, skyder vi igen'. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
    2 / 15
  • 13. april. Militært materiel og Kim Jong-uns datter, som vi formoder er fra en søskendeflok på tre, går hånd i hånd. Hun har i 2023 deltaget ved flere prøvesprængninger - trods sin unge alder. "En af spekulationer til, hun bliver kørt frem, kunne være, at Kim Jong-un er syg. Det har der tidligere været indikationer på, hvor han har været væk i længere tid og er kommet tilbage væsentlig tyndere". En anden årsag, som der spekuleres i, er, at hun er en pige. "Kim-regimet har aldrig haft et kvindeligt overhoved, så det ville kræve noget tid, og derfor kunne det også være en forklaring på, hvorfor vi ser hende så tit". (Foto: © Str, Scanpix Denmark)
    3 / 15
  • 8. september. 2023 var også 75-året for Nordkoreas grundlæggelse. Det blev fejret i hovedstaden Pyongyang med et enormt militæroptog. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
    4 / 15
  • 8. september. Nordkorea hævdede at have søsat en taktisk atomangrebsubåd. "Hero Kim Kun OK", som båden hedder, stammer fra en historisk figur i den nordkoreanske folklore. Ifølge den nordkoreanske leder er ubåden en af flådens primære angrebsmidler. Camilla Tenna Nørup Sørensen understreger, at landets atomvåbenprogram, missilprogram og også satellitprogram, der også har været gang i år, hænger sammen. "Nordkoreanerne vil også meget gerne have spredt sine missiler og atomvåben ud på forskellige platforme. Hvis du har dem på vand, til lands og i luften bliver de væsentlig sværere at sætte ud af spillet." (Foto: © KCNA, Ritzau Scanpix)
    5 / 15
  • 8. september. Far og datter var begge tilstede på tilskuerrækkerne, da Nordkoreas 75-års fødselsdag blev fejret. Det er meget usædvanligt, at vi får noget som helst at vide om Kim-regimets overhoved - og børn for den sags skyld. "Kim Jong-un vidste man nærmest heller ikke noget om, før han lige pludselig kom på banen et par år før farens død, og blev kørt i stilling som den, der skulle overtage," siger Camilla Tenna Nørup Sørensen. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
    6 / 15
  • 10. september. I september forlod Kim Jong-un for første gang i fire år de nordkoreanske breddegrader. Han skulle besøge den russiske præsident, Vladimir Putin, i den russiske by Vladivostok. Kim Jong-un rejste med 50 kilometer i timen afsted på sit skudsikre tog. Den nordkoreanske leder skulle efter sigende besøge en satellitopsætningsplatform, som Putin har stillet ham i udsigt. Nordkorea har længe forsøgt at få satellitter i kredsløb, hvilket Rusland kan hjælpe dem med. Kim Jong-un fik dog også valuta ud af det for den ammunition, som Nordkorea har leveret. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
    7 / 15
  • 13. september. Der er 'ingen tvivl om', at Putin og Kim Jong-uns relation er rent interessebaseret. "Der er ikke nogen dyb tillid eller venskab," siger Camilla Tenna Nørup Sørensen. Nordkorea får noget fra Rusland - primært penge og teknologi, modsat får Rusland våben, som de har brug for i krigen i Ukraine. "Helt overordnet har de jo også et fælles syn på, hvad det er, der forårsager ustabilitet, og hvem der er den onde i international politik," siger Camilla Tenna Nørup Sørensen og tilføjer: "USA og Vesten". (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
    8 / 15
  • 17. september. Billedet her er fra Kim Jong-uns besøg i Vladivostok, hvor der også var tid til at besøge byens akvarium. Hovedformålet med besøget var hjælp til det nordkoreanske satellitprogram. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
    9 / 15
  • 27. september. Den amerikanske soldat Travis King krydsede 17. juli grænsen til Nordkorea uden tilladelse. Han blev udvist og vendte i september efterfølgende hjem til USA. Løsladelsen af den 23-årige soldat skete i kølvandet på en intens diplomatisk krise i kulissen, hvor der var frygt for, at Travis King ville blive en brik i spillet mellem USA og Nordkorea, der har ry for at tilbageholde amerikanere. (Foto: © Jeon Heon-kyun, Ritzau Scanpix)
    10 / 15
  • 19. oktober. Kim Jong-un kom ikke kun til russerne. De kom også til ham. En af de ministre, der lagde vejen forbi Nordkorea, var den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov. Han skulle følge op på Kim Jong-uns besøg i Vladivostok måneden forinden. "Det er vanligt, at man sender højniveau diplomatiske delegationer afsted," siger Camilla Tenna Nørup Sørensen. (Foto: © handout, Ritzau Scanpix)
    11 / 15
  • Ikke dateret. I løbet af 2023 blev det altså klart, at Nordkorea har gjort fremskridt med sine våbenprogrammer. Blandt andet er det lykkes at affyre sit nyudviklede missil, Hwasong 18, tre gange. Hwasong 18 blev præsenteret tidligere på året til et militæroptog 8. februar, hvor landet fejrede stiftelsen af den nordkoreanske hær. Ifølge Nordkorea kan missilet nå helt til USA's fastland, siger Camilla Tenna Nørup Sørensen. (Foto: © KCNA, Ritzau Scanpix)
    12 / 15
  • Ikke dateret. Ifølge det nordkoreanske nyhedsbureau (KCNA) er billedet her taget af et kamera, der er installeret på det langtrækkende Hwasong 18-missil. Nordkorea vil gerne sende satellitter i kredsløb, så de kan levere efterretninger og måldata, der skal gøre landet til en mere avanceret atomvåbenstat. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
    13 / 15
  • 23. november. Der kan være mange forklaringer på, hvorfor Kim Jong-uns har vist sin datter frem i år. Vi har gennemgået nogle af gisningerne - for vi kender ikke den konkrete årsag. Camilla Tenna Nørup Sørensen har endnu en spekulation, vi kan tilføje i rækken. Der kan nemlig også være tale om imagepleje for Kim Jong-un. "Han vil gerne fremstå som nationens far. En, der bekymrer sig om børnene - og borgerne". I modsætning til det tidligere Kim-overhoved har Kim Jong-un gerne villet forbedre levevilkårene i Nordkorea. (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
    14 / 15
  • 30. november. Hvis vi som Kim Jong-un og Kim Ju Ae skal skue ud i horisonten - og ind i år 2024, er der flere ting at holde øje med. Blandt andet endnu en forøgelse i antallet af missil- og prøveaffyringer. En anden temmelig stor begivenhed, der også kan få betydning i Nordkorea, er præsidentvalget i USA til efteråret 2024. Biden-administrationen har ikke været villig til at forhandle med Kim Jong-un. Det kan dog være anderledes, hvis Donald Trump eller en anden republikaner vinder præsidentvalget. "Jeg tror gerne, at Kim Jong-un ser, Trump kommer tilbage. Her fik han en form for international opmærksomhed, deltog på topmøder, og Trump besøgte også Nordkorea." (Foto: © Str, Ritzau Scanpix)
    15 / 15