Kim Bildsøe: 'May kan blive tvunget til at gå af, for at få sin aftale igennem'

Premierminister Theresa May vil formelt bede EU-landene om en udsættelse af brexit, men har ingen klar plan for, hvordan hun vil sikre sig opbakning.

Premierminister Theresa May vil nu formelt bede EU-landene om en udsættelse af brexit. (Foto: © Reuters Tv, Scanpix)

Retorikken var hård, da den britiske premierminister Theresa May i dag endnu engang stod ansigt til ansigt med de parlamentarikere, der to gange har stemt hendes brexit-plan ned med et brag.

I dag stod hun over for dem blandt andet for at meddele, at hun formelt vil bede EU-landene om en udsættelse af brexit: At Storbritannien skal træde ud af EU den 30. juni i år i stedet for den 29. marts.

Men Mays plan for, hvordan hun vil få parlamentets opbakning, er stadig uændret, siger DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Grundlæggende er Mays plan nøjagtigt den samme, som den hele tiden har været. Hun vil fortsat prøve at overbevise parlamentet om at stemme for hendes brexit-aftale, og den opbakning beder hun EU om mere tid til at få.

Kim Bildsøe Lassen fortæller, at situationen i parlamentet i dag var bemærkelsesværdig:

- Det var en ekstraordinær konfrontation, der foregik i parlamentet i dag. May var yderst hård i retorikken og gik hårdt til parlamentet og anklagede medlemmerne for at være skyld i det kaos, som Storbritannien er havnet i.

Mays skilsmisseplan med EU blev forhandlet på plads med EU sidste år, og afvist i parlamentet. Ikke kun een gang, men også i en - efter Mays mening - forbedret udgave.

Pres på May uanset en udsættelse

En udsættelse af brexit vil kræve, at stats- og regeringscheferne fra de resterende 27 medlemslande enstemmigt bakker op om det.

Ekstra tid vil dog ikke betyde, at presset er taget af Theresa May, siger Kim Bildsøe Lassen.

- Theresa May er stadig nødt til at skaffe opbakning til brexit-planen, uanset om EU går med til en udsættelse af datoen. Og den opbakning er jeg ikke sikker på, hun kan få, hverken fra kritikerne i hendes eget parti eller fra andre dele af parlamentet.

- Men der er nogle af kritikerne i Mays eget parti, der har meldt ud, at hvis May lover at træde tilbage, så vil de stemme for hendes aftale. Så det kan hun faktisk blive tvunget til for at få aftalen i hus, siger Kim Bildsøe Lassen.

Tirsdag lød meldingen fra både Frankrig og Tyskland, at det kun giver mening at forlænge brexit, hvis de britiske politikere kan fremlægge en alternativ plan, som der er politisk opbakning til i Underhuset.

EU har meldt klart ud, at aftalen ikke er til genforhandling.

Det er især grænseudfordringerne mellem EU-medlemslandet Irland og Nordirland, der er en del af Storbritannien, som har skabt splittelse i parlamentet og internt i Mays regering.

I næste uge vil May for tredje gang forsøge at få afholdt en afstemning i Underhuset om hendes skilsmisseaftale med EU.

EU tager stilling på topmøde

Planen har hidtil været, at stats- og regeringscheferne skulle tage stilling til en eventuel brexit-udsættelse på det topmøde, der finder sted i morgen i Bruxelles.

Men tidligere i dag lød det fra formanden for Europa-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, at beslutningen sandsynligvis ikke vil blive taget i morgen alligevel.

Til gengæld åbner han for et ekstraordinært EU-topmøde i næste uge.

- Fru May kan ikke finde opbakning til noget som helst, hverken i hendes egen regering eller i parlamentet. Så længe vi ikke ved, hvad Storbritannien kan acceptere, så kan vi ikke nå frem til en afgørelse, sagde han til tysk radio.