Kim Bildsøe efter underhus-mytteri: May har hverken styr på parti, regering eller parlament

Det britiske parlament vil kapre brexit-processen for en dag og forsøge at finde flertal for alternative løsninger.

May talte til parlamentet i går, men det gik sine egne veje. (Foto: © MARK DUFFY, Scanpix)

Godt nok vil afstemningerne ikke være bindende. Og premierminister Theresa May kan se helt bort fra dem, hvis hun ønsker.

Men alligevel er det helt usædvanligt og skelsættende, at det britiske parlament i går vedtog at tage magten over Brexit-dagsordenen i morgen onsdag.

Her er det planen, at der skal gennemføres et antal vejledende afstemninger om brexit-løsninger, hvoraf nogle kan afsløre flertal for tilgange, som ikke er Mays kop the.

- Her vil parlamentet prøve at finde ud af, om der er en model for at forlade EU, som der er flertal for i parlamentet - en anden vej videre, siger DR's korrespondent i Storbritannien Kim Bildsøe Lassen.

Baggrunden er, at Theresa May nu har sendt sit forslag til en skilsmisseaftale med EU til afstemning to gange. Begge gange er det blevet nedstemt. En ny afstemning ventes ikke at give et anderledes udfald.

Og uden en aftale skal briterne forlade EU 12. april i stedet for 22. maj, som EU har givet som sin endelige frist.

- Det er der mange i parlamentet, som mener vil være en stor katastrofe, siger Kim Bildsøe Lassen med henvisning til, hvorfor parlamentarikerne har kapret brexit-taktstokken fra regeringen.

May har tabt kontrollen

For at det overhovedet kunne lykkes at erobre initiativretten over brexit-processen fra May og hendes regering for en dag, krævede det, at også premierministerens egne partifæller stemte for.

Og det gjorde 30 konservative da også, stik imod Theresa Mays instruksion.

Det viser, at hun i stigende grad er ved at miste kontrollen, lyder det fra DR's Storbritannien-korrespondent.

- Hun har ikke styr på sin regering, hun har ikke styr på sit parti, og hun har ikke styr på parlamentet, siger Kim Bildsøe Lassen.

Det er særligt kritisk, fordi landet befinder sig i den tilspidsede situation, at det - med mindre der findes en løsning - om få dage forlader EU uden aftale, og dermed fra det ene øjeblik til det andet står alene, uden for handelsaftaler og andre vigtige samarbejder.

- Det bliver, om man kan lide det eller ej, en kæmpe opgave. Og man har ikke en funktionsdygtig regering, siger Kim Bildsøe Lassen.

Han fortæller, at de britiske aviser bugner af analyser og spekulationer om, hvornår Theresa May træder tilbage efter nederlag på nederlag.

- Parlamentet kommer jo ikke til at stemme anderledes, fordi man får en ny leder. Men jeg tror, at mange tænker, at der skal ske et eller andet. Det er nødvendigt med nyt blod og ny energi, siger korrespondenten.

Parlamentarikere kan vise vejen

Da afstemningerne i parlamentet kun er vejledende, har Theresa May og regeringen ingen pligt til at følge dem.

Og hun har da også på forhånd gjort klart, at hun ikke føler sig forpligtet af dem.

- Men man er i en situation, hvor man inden fredag skal meddele EU, om der er en eller anden form for aftale, siger Kim Bildsøe Lassen.

Når Mays aftale ikke kan vedtages, skal der noget andet på bordet, hvis ikke en 'no deal'-brexit med alle dens følger skal blive en realitet meget snart.

- Det er muligt, at der kan komme nogle meget klare indikationer på det, som hun - eller hvem det nu er, som skal lede processen - kan arbejde videre med, siger han.

329 stemte for Underhusets kapring af brexit-dagsordenen - 302 var imod.

- Regeringen har fejlet, og parlamentet er nødt til - og vil, er jeg sikker på - lykkes, lød det fra Labour-leder Jeremy Corbyn.

Theresa May har udtalt, at hun mener, initiativet vil sætte en uheldig præcedens for samarbejdet mellem underhus og regering, og at hun frygter flertal for tilgange, som umuligt kan godkendes af EU.

Blandt de løsninger, som forventes at komme til afstemning onsdag, er en blødere brexit, et fortsat medlemsskab af EU's toldunion og en ny folkeafstemning om, hvorvidt Storbritannien overhovedet skal forlade EU, skriver BBC.

Sådan kommer den næste tid til at udspille sig i brexit-land.