Kerry og Hagel skal sikre opbakning til IS-offensiv

Den amerikanske offensiv imod Islamisk Stat skal endevendes i Kongressen. Kritikere er i tvivl om missionen kan lykkes.

John Kerry var mandag i Paris, hvor han deltog i mødet mellem de 26 lande, som har aftalt at danne fælles front mod Islamisk Stat. (Foto: © POOL, Scanpix)

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, og forsvarsminister, Chuck Hagel, skal de kommende dage grilles i Kongressen i USA.

Her skal de redegøre for USA's strategi for den militære offensiv mod Islamisk Stat, IS, i Irak og Syrien. Det skriver Times Colonist.

Chuck Hagel skal stå på mål for strategien tirsdag, mens udenrigsministeren skal forklare sig onsdag og torsdag. Også general Martin Dempsey skal i høring i løbet af tirsdagen.

Det er det republikanske parti, som har efterspurgt en detaljeret redegørelse for den amerikanske strategi over for den islamistiske terrororganisation, men også flere demokrater ønsker at få fremlagt en detaljeret plan for offensiven.

Tvivl om missionen

Høringen kommer efter præsident Barack Obama i sidste uge præsenterede sin plan for et angreb, der skal eliminere Islamisk Stat, som gennem de seneste måneder har gjort store fremskridt i Irak og Syrien.

Kampen mod IS har ifølge amerikanske medier opbakning fra såvel folkevalgte som befolkningen, men der er tvivl om, hvorvidt regeringen har tænkt missionen til ende, og om man derfor kan sejre i kampen mod IS.

De to ministre skal blandt andet redegøre for de økonomiske omkostninger for den militære offensiv. Barack Obama har eksempelvis bedt om 500 millioner dollar til at bevæbne og træne syriske moderate oprørere i lejre i Saudi Arabien. USA ønsker desuden at sende 1.000 mand af sted for at uddanne irakiske styrker til kampen mod IS.

Det er op til Kongressen at godkende beløbet og missionen.

Bekymring for ny Irakkrig

På forhånd har bevæbningen og træningen af syrere skabt debat i USA. Kritikere frygter, at det kan blive startskuddet til en ny krig i Mellemøsten, hvor amerikanske soldater risikerer livet på landjorden.

- Jeg støtter præsidenten 1000 procent i spørgsmålet om luftangreb. Jeg støtter ikke træning af syriske oprørere, siger den demokratiske senator Joe Manchin ifølge Times Colonist.

Søndag og mandag har USA gennemført luftangreb mod IS flere steder i Irak. Ifølge den amerikanske præsident har han hjemmel til at gennemføre bombninger uden at bede om Kongressens godkendelse.