Kaos og dramatik i Underhuset: May kunne ikke samle tropperne - og der er stadig risiko for 'no deal'

Det britiske parlament sendte onsdag aften et klart signal til premierminister May og hendes regering.

(Foto: © handout, Scanpix)

Storbritannien skal ikke forlade EU uden en aftale. Hverken den 29. marts eller senere.

Sådan lyder det fra det britiske parlament, som her til aften vedtog et forslag om helt at udelukke muligheden for et britisk farvel til EU uden en aftale om et fremtidigt forhold.

Netop som man troede, at det ikke kunne blive mere forvirrende, så bliver det netop det, siger DR's korrespondent i Storbritannien, Kim Bildsøe Lassen.

- Det her et eksempel på, hvor oppe i luften det her er. May har ikke kontrol over sin egen regering, over parlamentet og forløbet om brexit. Nu siger parlamentets medlemmer, at de ikke vil acceptere no deal, men hvad der så skal ske i stedet - det er uklart.

Et klart signal

Det var ellers ikke regeringens mening, at parlamentet skulle stemme om et forslag, der udelukker, at landet nogensinde kan forlade EU uden en aftale. Regeringens forslag lød derimod på at udelukke muligheden for et no deal-brexit specifikt den 29. marts.

Men parlamentet stemte tidligere på aftenen ja til et forslag om at ændre ordlyden i regeringsforslaget fra at gælde for den 29. marts til at hedde "under nogen omstændigheder".

På trods af, at ændringsforslaget blev vedtaget med et snævert flertal på fire stemmer, var det et klart signal til Mays regering, fortæller Kim Bildsøe.

- Vi er der, hvor parlamentet i høj grad har taget kontrol over, hvordan det her brexit skal forløbe. Det er ikke længere regeringen, der styrer det. Det var en klar fornægtelse af Theresa Mays ideer om, hvordan det her skal ske.

Aftenens afstemning, der skulle have været ukontroversiel, endte altså med at blive endnu et nederlag til May-regeringen.

- Det er et meget klart signal til regeringen. Problemet er bare, at ja, men hvad så? Man kan jo godt beslutte, at man ikke vil have en no deal, men hvis der ikke er en aftale eller en udsættelse den 29., så forlader man bare EU uden en aftale.

Sådan så det ud, da parlamentet onsdag aften stemte ja til at udelukke no deal "under nogen omstændigheder":

No deal er stadig en mulighed

Afstemningens resultat er nemlig ikke juridisk bindende, og derfor er der også stadig rig mulighed for, at Storbritannien alligevel kan ende med at skulle sige farvel til EU uden en aftale. Det fortæller Kim Bildsøe Lassen.

- Man skal huske, at der lige nu står i britisk lovgivning, at hvis der ikke er nogen anden aftale, så forlader man EU den 29. marts klokken 23 lokal tid. Og det gør man, uanset om der er en skilsmisseaftale eller ej, siger korrespondenten og fortsætter:

- Så selvom parlamentet i dag stemte for, at det vil de ikke have, så er der stadig masser af muligheder for, at det kan ske.

Nye afstemninger på vej

Kort efter afstemningen bekræftede regeringen, at man torsdag vil afholde en afstemning om at udskyde brexit. Regeringen foreslår at udskyde brexit til 30. juni, hvis altså parlamentet senest 20. marts er blevet enige om en skilsmisseaftale.

Det forlyder, at Theresa May vil fremlægge den aftale, som parlamentet allerede har nedstemt en gang, fortæller Kim Bildsøe Lassen.

- Hvis det er sandt, så understreger det den totale usikkerhed om, hvordan forløbet her bliver, og der er kun 16 dage til, at brexit finder sted, siger han og fortsætter:

- Det, hun håber på, er, at hendes kritikere vil sige, at så vil man hellere have dén aftale, end man vil forlade uden en aftale.

Leder af oppositionen og formand for Labour, Jeremy Corbyn, vil have, at Theresa May skal afgive kontrollen med brexit-processen. (Foto: © handout, Scanpix)

Oppositionsleder Jeremy Corbyn kom onsdag aften også med udmeldingen om, at han vil forsøge at samle et flertal for et blødere brexit.

Men også det vil kræve tid, som Storbritannien lige nu ikke har, siger Kim Bildsøe Lassen.

- Så der er masser af scenarier, og intet er afklaret. Det synes jeg er værd at understrege her kun 16 dage før, at man faktisk skal forlade EU.

EU: Vi kan ikke gå længere

En eventuel udsættelse skal først godkendes af EU's 27 medlemslande, før den kan blive en realitet. EU27 skal enstemmigt godkende en forlængelse af brexit - og det skal ske på topmødet i næste uge.

Tidligere i dag var meldingen fra både chefforhandler Michel Barnier og en række af formænd for grupperne i Europa-Parlamentet, at det kun giver mening at sige god for en forlængelse, hvis de britiske politikere klart og tydeligt kan sige, hvad de så vil gøre.

Michael Barnier, EU's brexit-forhandler under en debat i EU-Parlamentet tidligere i dag. (Foto: © Patrick Seeger, Scanpix)

- Der kommer ikke flere forsikringer eller fortolkninger. Vi kan ikke gå længere, påpegede Michel Barnier tidligere i dag.

Den samme udmelding lød fra den tidligere belgisk statsminister og EU-parlamentariker Guy Verhofstadt under dagens debat om brexit i Strasbourg.

- Jeg er imod enhver form for forlængelse, hvis ikke det er baseret på en klar stillingtagen fra Underhuset, så vi er klar over, hvad de ønsker, sagde Guy Verhofstadt, der også er formand for den liberale Alde-gruppe i parlamentet, hvor både Venstre og De Radikale er medlemmer.

13 af Theresa Mays ministre afholdt sig fra at stemme ved aftenens afstemning. De medlemmer af regeringen, der decideret stemte imod regeringens anbefalinger, forventes at træde tilbage, siger en talsmand for premierministeren sent onsdag.

Arbejds- og pensionsminister Sarah Newton har allerede fulgt opfordringen og trukket sig fra sin stilling. Dermed er hun den 15. minister, der trækker sig som følge af brexit.