Norbert Hofer fra det anti-islamiske Frihedsparti (FPÖ) eller den uafhængige Alexander van der Bellen vælges som ny østrigsk præsident på søndag.
De er de eneste to kandidater i anden runde, efter østrigerne har fravalgt de etablerede midtsøgende partier ved første runde i april.
DR’s tysklandskorrespondent, Michael Reiter, er i Østrig for at dække valget og forklarer her, hvad der er på spil.
Hvorfor er dette østrigske præsidentvalg interessant?
- I modsætning til flere andre lande bliver præsidenten valgt direkte af befolkningen. Det vil sige, at resultatet af valget bliver en strømpil for stemningen i befolkningen, og i øjeblikket er der en stor generel utilfredshed med socialdemokraterne (SPÖ) og de konservative (ÖVP), siger Michael Reiter.
- Resultatet af valget vil også kunne ses som en reaktion på håndteringen af flygtningekrisen (Østrig har indtil videre fået over 100.000 asylansøgninger, red.), siger han.
Det er Østrigs kansler, som styrer landet til daglig, men hvor meget magt har præsidenten?
- Han har hovedsageligt en ceremoniel funktion som statsoverhoved, men det særlige ved Østrigs præsident er, at han kan opløse parlamentet. Og det har Hofer antydet, at han måske godt kunne finde på inden det planlagte parlamentsvalg i 2018 på grund befolkningens utilfredshed med politikerne.
- En anden vigtig funktion er, at han er formel chef for Østrigs militær.
- Desuden har han også mulighed for at gribe ind i politikken, da han skal underskrive alle love. Noget der normalt sker pr. automatik, men han har antydet, at han fx vil forhindre en TTIP handelsaftale, siger Michael Reiter.
Norbert Hofer fører i nogle meningsmålinger. Hvis han vinder, bliver han det første statsoverhoved i EU, der kommer fra et parti på den yderste højrefløj. Hvad vil det betyde?
- Det peger i retning et politisk højreskred, hvis han vinder. Og det kan måske også føre til at Frihedspartiet (FPÖ) får kanslerposten.
- Det vil også have en stor signalværdi, da Hofer vil være meget EU-kritisk og indvandringskritisk. Den siddende regering har tidligere støttet Merkels åbne flygtningepolitik, og et valg af Hofer vil være et endeligt brud med den vej, siger Michael Reiter.