'Kæphøj' Prigozjin fortsætter kritikken: Vores march var en masterclass

Nye kritiske bemærkninger fra Wagner-leder udstiller en presset Putin, lyder vurderingen.

Jevgenij Prigozjin og Wagner-soldaterne forlod lørdag aften byen Rostov Ved Don. Nu siger han, at det aldrig var meningen af afsætte regeringen. (Foto: © ALEXANDER ERMOCHENKO, Ritzau Scanpix)

Wagner-soldaternes march lørdag, hvor de nedskød flere russiske militærhelikoptere og nåede 200 kilometer fra Moskva, inden de vendte om, udstillede svaghederne i Ruslands sikkerhed.

Og det var en "masterclass" i, hvordan invasionen af Kyiv burde være foregået.

Sådan lyder nogle af de kritiske bemærkninger fra Jevgenij Prigozjin, leder af den private hær Wagnergruppen, i en ny lydbesked på Telegram.

Her siger han også, at det aldrig var meningen at vælte det nuværende styre, men at Wagner-gruppen kæmpede imod at blive opløst.

Tyder på håb og optimisme

Ifølge en dansk ekspert er der tale om en "kæphøj besked" fra Wagner-lederen, der fortsætter sin kritik af Putin-styret, selvom han har indgået en aftale om at gå i eksil i Belarus.

- Jeg hører en mand, der forsøger at redde sit skind, siger Niklas Møller Rendboe, projektforsker ved Forsvarsakademiet.

- Men det mest interessante er, at han i det hele taget kommunikerer på den måde i dag, hvor han stadig tager ansvaret for Wagner-gruppen, siger han.

- Det tyder på, at en mand med en lille smule optimisme og håb for, at han trods alt kan fortsætte sine projekter og stadig være en stor mand i Rusland, siger Rendboe, der har speciale i netop private lejehære som Wagner-gruppen.

Uddrag af den 11-minutterlange lydbesked, som Prigozjin har lagt på Telegram.

I beskeden understreger Jevgenij Prigozjin, at det aldrig var meningen at vælte det nuværende russiske styre. Marchen mod Moskva var en protest mod planerne om, at lejehæren skulle opløses.

- Formålet var at forhindre Wagner-gruppens opløsning og drage de personer til ansvar, som med deres personlige handlinger begik en kæmpe mængde af fejl i løbet af specialoperationen (krigen i Ukraine, red.), siger han.

'Alle militærfolk støttede os'

Prigozjin siger, at det var angreb fra det russiske militær mod Wagner-gruppen med først raketter og siden helikoptere, der satte oprøret i gang.

I løbet af et døgn bevægede Wagner-styrkerne sig 780 kilometer i retning af Moskva, siger han.

- Alle de militærfolk, der så os under marchen, støttede op om os, siger han, og gentager, at man valgte at vende om for at undgå store blodsudgydelser.

Prigozjin siger også, at marchen afslørede seriøse problemer med Ruslands sikkerhed.

- Vores march var en masterclass i, hvordan russiske styrker skulle have gennemført deres angreb på Ukraine den 24. februar 2022, siger han.

Citat fra Prigozjins seneste besked.

Kritik kan vække genklang i militæret

Ifølge Niklas Møller Rendboe har Prigozjin ret i, at hans march for mange russere har afsløret problemer, og hans kritik vil derfor vække genklang - især i den russiske hær.

- At man ikke skal spilde russiske soldaterne liv på inkompetent krigsførelse - det, tror jeg, har ræsonneret hos tilpas mange magtfulde aktører, siger han.

Som en del af den aftale, som Prigozjin har indgået med Putin, vil de Wagner-soldater, der indgik i oprøret, ikke blive retsforfulgt. Resten vil blive indrulleret eller tilbudt kontrakt med den russiske hær.

Det er derfor tvivlsomt, om Prigozjin fortsat kan bevare magten over Wagner-gruppen, siger Niklas Møller Rendboe.

- Det er der ikke noget, der tyder på, men så kommer der sådan en kæphøj besked fra ham, og så må man jo vente og se, siger han.

Flere indbyggere i byen Rostov Ved Don trykkede hånd med Wagner-lederen, da han forlod byen lørdag.

Forventer flere stridigheder

Prigozjins oprør har afsløret en "hårdt presset Putin", siger Flemming Splidsboel, der er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

- Han har sendt andre folk i byen, og de kommer med budskabet om, at det er vigtigt, vi står sammen og støtter vores præsident, siger han.

Men nu er "ånden ude af flasken". For selvom oprøret blev afværget, er det dramatisk, at én del af det russiske militær med våben i hånd kræver forandringer og kommer i kamp med andre dele af det russiske militær.

Splidsboel vil derfor med spænding følge debatten i Rusland.

- Jeg vil være meget interesseret i, om der kommer en form for snigende kritik af Putin over de kommende dage, siger han.

Han forventer flere interne konflikter i Kreml og det russiske magtapparat.

- Nogle af de politiske klaner, der er omkring Putin, begynder måske at fornemme, at der er mulighed for at slå til. Måske føler de, at de er nødt til det, fordi der er en svag præsident, siger Flemming Splidsboel.