Kæmpe sejr til demokratibevægelse: Styrets fortælling om Hongkong skudt ned

Regeringskritiske kræfter sætter sig på 17 ud af 18 distriktsråd efter uroligheder.

Tilhængere af Hongkongs demokratibevægelse jubler over resultatet af lokalvalget. (Foto: © PHILIP FONG, Scanpix)

Et lokalvalg i Hongkong i weekenden blev kaldt en folkeafstemning om de omfattende protester, der har præget byen i månedsvis.

Og hvis man køber den kobling, har kræfterne bag demonstrationerne nu fået et gevaldigt folkeligt rygstød.

Kandidater fra Hongkongs demokratibevægelse har fået flertal i 17 ud af 18 distriktsråd i byen, oplyser lokale medier. Før valget kontrollerede regeringstro kandidater samtlige 18 råd.

- Der har længe været en fortælling om, at der i virkeligheden var et stille flertal, som støttede Kina og var imod demonstrationerne. Det har både den lokale regering og det kinesiske styre hævdet. Men nu kan demonstranterne med en vis ret sige: Vi har befolkningen bag os, siger DR Nyheders Asien-korrespondent, Philip Khokhar, der befinder sig i Hongkong.

Der var markant flere stemmesedler at tælle ved lokalvalget i Hongkong i går. (Foto: © Athit Perawongmetha, Scanpix)

Mere end affald og busser

Hongkongs distriktsråd har begrænset politisk magt. Rådene beskæftiger sig med emner som afhentning af affald og busruter.

Alligevel har 71 procent af vælgere brugt deres stemmeret denne gang mod 47 procent ved sidste valg i 2015.

Den høje valgdeltagelse er et klart signal om, at valget handlede om andet end affald og busser, siger Philip Khokhar.

- Man kan stille spørgsmålstegn ved, om den brede befolkning også bakker op de voldelige uroligheder med benzinbomber og brosten mod politiet, der har præget Hongkong.

- Men der er ikke nogen, der længere kan hævde, at den brede befolkning i byen er glade for status quo. Det er helt åbenlyst, at et flertal støtter en eller anden form for oprør mod den lokale regering i Hongkong og styret i Beijing.

Leder "lytter ydmygt"

Hongkongs regeringsleder Carrie Lam siger, at hun vil "lytte ydmygt" til vælgerne efter det overraskende resultat.

- Der er forskellige analyser og fortolkninger i samfundet i forbindelse med valgresultatet, og en del af dem er, at resultatet afspejler befolkningens utilfredshed med den nuværende situation og dybtliggende problemer i samfundet, siger Carrie Lam i en pressemeddelelse. Det skriver Reuters.

Men trods det elendige resultat bliver hun sandsynligvis på posten, siger Philip Khokhar:

- Carrie Lam er i den bizarre situation, at hun formentlig ikke kan gå af, selvom hun gerne ville. Det tillader styret i Beijing ikke.

Der var fest i gaden i nat, da resultaterne fra valget begyndte at tikke ind. (Foto: © CHAN CHEUNK FAI, Scanpix)

Styre i vildrede

Indtil videre har det været småt med reaktioner fra styret. Den kinesiske udenrigsminister har slået fast, at Hongkong er en del af Kina, "uanset hvad der sker".

- Regeringen var forberedt på et dårligt valg, men jeg tror ikke, at de i deres vildeste fantasi havde forestillet sig en jordskredssejr til demokratibevægelsen, siger Philip Khokhar.

- Jeg tror simpelthen, at man er i tvivl om strategien. Normalt ville man give indrømmelser efter så klart et resultat, men det er der ikke noget, der tyder på, at styret vil gøre.

- Men den kinesiske regering får et større og større forklaringsproblem over for omverdenen. Der har været berettiget tvivl om opbakningen til demonstranterne i Hongkong, men det kan man ikke sige længere.

Korrespondenten slår dog fast, at Kinas altdominerende leder, præsident Xi Jinping, ikke er kendt for at ryste på hånden.

- Der bliver sikkert holdt lange møder om strategien i Hongkong i Beijing i dag, men grundlæggende er Xi ikke en mand, som ændrer kurs, fordi en befolkning har sagt noget.