Kæmpe hackerangreb mod tyske politikere og journalister

Hundredvis af parlamentsmedlemmer har fået stjålet personlige data.

Hele regeringen - inklusiv kansler Angela Merkel - er på forskellig vis blevet ramt af hackerangrebet. (Foto: © François Lenoir, Scanpix)

I al ubemærkethed er personlige data om hundredvis af tyske politikere, journalister og kulturpersonligheder igennem den seneste tid blevet lækket på nettet af hackere.

Det storstilede hackerangreb kom først frem i lyset torsdag aften, da public service-mediet RBB bragte historien.

Siden har en lang række andre tyske medier undersøgt sagen, som avisen Bild kalder "den største lækage af data i Tysklands historie".

Merkel omfattet

Tysk politi har her til formiddag bekræftet angrebet, som det nationale center for cyberforsvar NCAZ "følger tæt".

Bild oplyser, at den tyske regering sikrede, at interne netværk ikke er blevet kompromitteret. Men hele regeringen - inklusiv kansler Angela Merkel - er på forskellig vis blevet ramt af hackerangrebet. For eksempel kan man finde private e-mailadresser, telefonnumre og hjemmeadresser på regeringsmedlemmer.

En talskvinde for regeringen udtaler ifølge Reuters, at de foreløbige oplysninger tyder på, at ingen "følsomme oplysninger" er blevet offentliggjort. Det gælder også for kansler Merkel, siger talskvinden.

Julekalender

Det er endnu uvist, hvem der står bag hackerangrebet og offentliggørelsen af dokumenterne, som tæller alt fra interne partipapirer over kreditkontooplysninger til feriebilleder.

Link til det omfattende materiale er ifølge RBB blevet formidlet via en Twitter-konto siden sommeren 2017.

Kontoen, der har omkring 16.000 følgere, begyndte dog først for alvor at tiltrække sig opmærksomhed i december sidste år, da lækagerne blev udgivet som en slags julekalender.

Der hersker foreløbig uenighed om materialets karakter. Nogle tyske medier skriver, at der ikke er noget system i de lækkede dokumenter, mens andre siger, at hackerne må have brugt måneder på at indsamle og kategorisere dokumenterne.

AfD ikke ramt

Hackerangrebet, som tilsyneladende er foregået via programmet Outlook, har ramt samtlige partier i det tyske parlament Forbundsdagen - undtagen det højrenationale Alternative für Deutschland (AfD).

- Et muligt politisk motiv for dette angreb må afklares. Den, der er ansvarlig, vil skræmme politikere. Det vil ikke lykkes, siger generalsekretæren for de tyske socialdemokrater, Lars Klingbeil, til Bild.

I går opfordrede Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), de danske partier til at danne fælles front mod udenlandsk indblanding i den kommende valgkamp.

Hvis Folketingets partier og medlemmer bliver udsat for læk og hacking, skal de fremover informere deres kolleger i de andre partier, lyder essensen af den aftale, som formanden vil have partierne til at indgå, skriver Altinget.