Jordan kaster nødhjælp ned over Gaza med fly, mens dronningen går på CNN og efterlyser krigspause

Israels arabiske naboer har flere hensyn at tage, fortæller DR's internationale korrespondent.

  • Et foto offentliggjort af det jordanske forsvar viser, hvordan det bliver kastet nødhjælp ned til et jordansk-drevet felthospital i Gaza-striben. (Foto: © JORDAN ARMED FORCES, Ritzau Scanpix)
  • Det jordanske luftvåben gør klar til at kaste forsyninger ned over Gaza. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
  • Foto fra det jordanske luftvåben viser forsyninger dekoreret med det jordanske flag. Det palæstinensiske flag ligner, men har ikke stjernen. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)
1 / 3

I nat kastede et fly fra det jordanske luftvåben nødhjælp ned over Gaza for at få forsyninger frem til et felthospital.

- Det er vores pligt at hjælpe vores brødre og søstre. Vi vil altid være der for vores palæstinensiske broderfolk, skrev Jordans Kong Abdullah på det sociale medie X.

Tidligere på dagen gik Jordans dronning Rania på CNN og opfordrede til våbenhvile. Hun understregede, at støtte til det palæstinensiske folk ikke er det samme som støtte til Hamas' terrorhandlinger.

- Lad mig gøre det meget, meget klart. At være pro-palæstinensisk er ikke at være antisemitisk, at være pro-palæstinensisk betyder ikke, at du er pro-Hamas eller pro-terrorisme, sagde Rania til CNN.

Dronning: Israel er ansvarlig for egne forbrydelser

Hun sagde, at hun "absolut og helhjertet fordømmer antisemitisme og islamofobi", men hun kritiserede også det israelske militærs fremfærd i Gazastriben og på Vestbredden.

- Jeg vil minde alle om, at Israel ikke repræsenterer hele det jødiske folk rundt om i verden. Israel er en stat og er alene ansvarlig for sine egne forbrydelser, sagde hun.

Udmeldingerne vidner om, hvor desperat situationen er i Gaza, hvor flere hospitaler mangler medicin, elektricitet og brændstof til nødgeneratorer.

Men det vidner også om den politiske situation, som flere arabiske lande i øjeblikket befinder sig i, fortæller DR's internationale korrespondent, Steffen Gram.

- Det afspejler den gang på en knivsæg, som det jordanske kongehus er nødt til at foretage. De skal tage hensyn til palæstinenserne, hvoraf der bor mange i Jordan, og de skal også tage hensyn til Israel, som de skal samarbejde med bagefter, siger Steffen Gram.

Det israelske militær oplyser i en pressemeddelelse her til morgen, at Israel var med til at koordinere nedkastningen af nødhjælp, skriver BBC.

Jordans dronning Rania har været åbent kritisk over for Israels fremfærd i Gazastriben, men som flere andre arabiske lande er Jordans kongedømme ikke interesseret i, at konflikten eskalerer. (Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Blinken på besøg i regionen

Israels arabiske naboer kan meget vel være den nøgle, der skal til, hvis det skal lykkes at lirke den fastlåste situation op, fortæller Steffen Gram.

Det er derfor USA's udenrigsminister Antony Blinken i weekenden har besøgt både Israel, Irak og Jordan og i dag fortsætter sit besøg i Tyrkiet.

- Det bliver interessant at se, hvilken rolle de arabiske naboer kan spille i forhold til at få stoppet krigen, få humanitær bistand ind og få gidsler frigivet, siger Steffen Gram.

En familie har søgt tilflugt ved Shifa-hospitalet i Gaza, efter at de har mistet deres hjem. Gazas hospitaler er overbelastede og ramt af medicinmangel og strømnedbrud. (Foto: © STRINGER, Ritzau Scanpix)

Han har især bidt mærke i, at Saudi-Arabiens forsvarsminister lige har været på et flere dage langt besøg i Washington D.C., fortæller Steffen Gram.

- Den krig, der foregår i øjeblikket, passer ikke med den saudiarabiske kronprins' planer. Han var i gang med en form for forsoning med Israel. For ham handler det om at få stoppet det her og få lagt så tungt et låg som muligt på Hamas og Hizbollah, som man ser som Irans forlængede arm, siger DR's internationale korrespondent.

Skal levere løsning til palæstinensere

De arabiske naboer ved dog også, at der ikke bliver varig fred uden at levere en holdbar løsning for de mange palæstinensere i Jordan, i Gaza, på Vestbredden og i Libanon, fortæller Steffen Gram:

- Jordans kong Abdullah har mange palæstinensere boende i Jordan. Hvordan leverer han en løsning til dem, samtidigt med at han holder mulighederne for en løsning med israelerne åbne?

Indtil videre er Blinken blev mødt af arabiske ledere, der kræver en våbenhvile, mens han selv har gentaget Israels holdning, at en våbenhvile vil give Hamas tid til at samle sine styrker.

I dag er USA's udenrigsminister i Tyrkiet, men det er ifølge CNN usikkert, om han kommer til at mødes med Tyrkiets præsident Recep Tayyip Erdogan.

Følg situationen i Gaza og Israel på vores liveblog eller på dr.tv.