Hvis ikke Storbritannien og EU er blevet enige om, hvordan de fremover skal handle med hinanden, senest den 15. oktober i år, giver det ikke mening at fortsætte forhandlingerne.
Det er meldingen fra den britiske premierminister, Boris Johnson, inden de to parter i morgen genoptager brexit-forhandlingerne i London.
- Det giver ingen mening at overveje tidsplaner, der går ud over den dato. Hvis ikke vi kan blive enige inden da, kan jeg ikke se for mig, at vi får en frihandelsaftale. Det bør vi begge acceptere, og så må vi komme videre derfra, lyder det i en udtalelse fra premierministeren.
Selvom Storbritannien formelt set forlod EU-samarbejdet den 31. januar i år, er det stadig uvist, hvordan deres fremtidige forhold skal være – herunder hvordan en frihandelsaftale i givet fald skal se ud. Det har de givet hinanden indtil årsskiftet at finde ud af, og EU har meddelt, at forhandlingerne skulle være færdige inden slutningen af oktober, hvis alle detaljerne skal nå at være på plads inden 1. januar 2021.
Men ifølge både briterne og EU går forhandlingerne yderst trægt, og det er langt fra sikkert, at de når til enighed inden midten af oktober, hvor de skal mødes til topmøde i Bruxelles.
Johnson kræver fuld kontrol
En af de helt store knaster er, om briterne skal overholde EU’s regler og standarder, hvis de vil have fri og uhindret adgang til det indre marked, som de har i dag.
Det kræver EU-landene, som ellers frygter, at de britiske politikere vil give deres hjemlige virksomheder gunstigere forhold – eksempelvis med ekstra statsstøtte eller billigere produktionsvilkår – og derved skævvride konkurrencen med de europæiske virksomheder.
Det afviser den britiske regering, som omvendt vil have ret til at fastsætte sine egne regler og standarder, nu hvor landet har forladt EU. Og hvis ikke der kommer en frihandelsaftale, vil det fremover bliver dyrere for EU-landene at eksportere til Storbritannien - og omvendt.
Men det er briterne indstillede på, lyder det nu fra Boris Johnson.
- Vi vil have fuld kontrol over vores love, vores regler og vores farvande. Vi kræver frihed til at kunne indgå handelsaftaler med alle lande i verden. Og vi kommer til at opleve stor fremgang som følge af det, lyder det fra premierministeren, som dog understreger, at det endnu ikke er for sent med en aftale – hvis altså de 26 medlemslande er klar til at ændre kurs.
- Men vi hverken kan eller vil gå på kompromis med grundprincipperne i at være et uafhængigt land, understeger Boris Johnson.
Barnier: Vi skal have fair vilkår
Meldingen kommer, efter at briternes chefforhandler, David Frost, i weekenden udtalte til avisen Mail on Sunday, at Storbritannien er klar til at forlade forhandlingsbordet, hvis ikke de kan se sig selv i en aftale med EU.
Samtidig skriver avisen Financial Times på baggrund af kilder i den britiske regering, at Johnson-regeringen også er klar til at tilsidesætte centrale dele af den skilsmisseaftale, som den indgik med de andre EU-lande sidste år.
Men ifølge Michel Barnier, der forhandler på vegne af Danmark og de andre EU-lande, bliver den britiske regering nødt til at respektere aftalen, som den selv har været med til at forhandle på plads. Og han understreger, at der fortsat er lang vej igen, hvis aftalen om det fremtidige forhold, som blandt andet også tæller en aftale om fiskeri, skal landes.
- Det er en svær forhandling, for briterne vil gerne have det bedste fra begge verdener – og eksportere deres varer til et marked med 450 millioner forbrugere, men på deres egne vilkår. Vi vil bare gerne have, at der er fair vilkår, siger Michel Barner ifølge EU-mediet Politico til den franske radiostation France Inter.
Fra EU's side har man dog flere gange meddelt, at man er klar til at forlænge forhandlingerne, hvis det skulle blive nødvendigt. Men den radikale europaparlamentariker Morten Helveg Petersen, der sidder med i Europa-Parlamentets følgegruppe for forhandlingerne, er langt fra optimistisk, som det ser ud nu.
- Det minder mest af alt om et trafikuheld i slowmotion. Det er en dyster melding, Boris Johnson kommer med. Og det er dybt problematisk, hvis det passer, at den britiske regering er klar til se bort fra den aftale, de indgik med EU sidste år. De er inde at pille ved noget helt grundlæggende, nemlig tilliden til hinanden, når man forhandler, og det er ret foruroligende, siger han og tilføjer:
- Vi har før set, hvordan Boris Johnson har sagt det ene og gjort noget andet. Men det er svært ikke at få det indtryk, at briterne er på vej ud af forhandlingerne, lyder det fra Morten Helveg Petersen.