John Kerry: Rusland bryder FN-konventioner i Syrien

Tusinder flygter fra intensive bombardementer i Aleppo, og fordi de er bange for at blive belejret, fortæller Puk Damsgaard.

Syrere i tusindvis flygter fra landets største by, Aleppo. Byen bliver massivt bombarderet af Assads styrker støttet af russerne. Foto: AFP / BULENT KILIC (Foto: © Bulent Kilic, Scanpix)

Angreb på civile i Syrien skal stoppe. Det siger den amerikanske udenrigsminister, John Kerry ifølge Reuters og fortsætter:

- Rusland, det syriske styre og allierede militser handler i strid med FN-resolution 2254, der handler om en køreplan for fred i Syrien.

Tusinder af netop civile syrere flygter lige nu fra landets største by, Aleppo, fordi byen bliver massivt bombarderet af Assad-styret, der er støttet af russiske kampfly.

Syrerne flygter mod Tyrkiet, og det anslås, at cirka 20.000 mennesker har klumpet sig sammen ved grænseovergangen Bab al-Salama.

- Jeg er bange for, at vi kun har set begyndelsen, siger DR Nyheders korrespondent i Mellemøsten, Puk Damsgaard.

- Det, som folk flygter fra, er massive, intensiverede bombardementer fra primært russiske fly, men også fra syriske fly. Folk flygter også, fordi de er bange for at være under belejring, som vi har set mange andre steder i Syrien, hvor folk ikke kan komme ud – og hvor de simpelthen sulter ihjel.

Aleppo er Syriens næststørste by, og den er delt mellem oprørskontrollerede områder og regimekontrollerede områder. Begge parter kæmper om kontrol over byen.

- FN estimerer, at 320.000 civile er i de oprørskontrollerede dele af Aleppo og provinsen, og derfor kan man jo nok forestille sig, at det her kun er begyndelsen. Der er rigtig mange mennesker, som man kunne forestille sig ville flygte fra det her, siger Puk Damsgaard.

FN-resolution 2254

  • Resolutionen blev vedtaget 18. december 2015.

  • Den kræver, at alle parter straks ophører med eventuelle angreb mod civile mål, og den opfordrer alle medlemsstater til at støtte bestræbelserne på at opnå en våbenhvile.

  • Resolutionen anmoder også om at indkalde parterne til formelle forhandlinger i begyndelsen af januar 2016.

  • Onsdag brød forhandlingerne om en våbenhvile og fredsaftale dog sammen i Geneve efter blot tre dages forhandlinger.