Efter hammeren var faldet, og klimakomiteens præsident, Laurent Fabius, endeligt forseglede klimaaftalen for 195 lande og syv milliarder mennesker, gik ordet rundt til repræsentanter for hele verden.
Blandt dem var den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, der kaldte aftalen ”en enorm sejr” for ”vores planet og fremtidige generationer”.
- Vi har sat en kurs her. Vi har fundet en ny vej, en sti med smarte, bæredygtige løsninger, sagde han og appellerede blandt andet til det amerikanske erhvervsliv om at tænke i nye, smarte løsninger.
Ikke en perfekt aftale
Selv om alle 195 lande tilsluttede sig aftalen, udtrykte flere lande kritik af aftalen. Blandt andre Nicaragua, der mente at den multilaterale kurs ville skade markedet.
Men det er kun godt, at den træder på nogle ømme tæer, mente den amerikanske udenrigsminister:
- Jeg ved, hvor svært det kan være at nå til enighed med bare fem eller seks lande, endsige 195. Og jeg ved, at ikke alle synes, den er perfekt, men det ville ikke være godt, hvis det var på den måde. Dette er i enhver nations interesse.
For børn og børnebørn
Lige som de mange andre talere på listen roste John Kerry også det franske lederskib i en ”svær tid”, hvor Frankrig er i undtagelsestilstand efter terrorangrebet for en måned siden i netop Paris.
Men han roste også alle andre repræsentanter for den konstruktive energi, de havde bragt med.
- Der har været en ekstraordinær stærk ånd, der ikke har ønsket at gentage de fejl, der er begået i fortiden. Vi er nødt til at være succesfulde for vi har en arv, der går videre til vores børn og børnebørn. Jeg ved, vi er bedre stillet med denne aftale, sagde udenrigsministeren.