Joe Biden undsiger palæstinensiske tabstal: 'Han er med til at styrke Israels narrativ i krigen'

Med al krig følger en informationskrig, og tabstal er et vigtigt middel, siger eksperter.

Præsident Joe Biden har fra start givet udtryk for USA's støtte til Israel. (Foto: © MIRIAM ALSTER / POOL, Ritzau Scanpix)

Opdateret 9/11: Artiklens underrubrik og flere afsnit er blevet ændret for at tydeliggøre vinklen om informationskrig og tabstal som middel i denne krig. Sætninger, hvor kilderne indirekte vurderede tabstallene i Gaza, er rettet eller fjernet.

Flere end 6.500 mennesker er siden 7. oktober blevet dræbt af israelske angreb i Gazastriben, og blandt dem er 2.700 børn.

Det er i hvert fald de officielle tabstal fra sundhedsmyndighederne i Gaza, som er kontrolleret af Hamas.

Men de tal har USA's præsident, Joe Biden, ikke tillid til. Det sagde han i nat dansk tid på et pressemøde.

Her var journalisterne interesserede i, om de høje tabstal fra Gazas myndigheder er et udtryk for, at Israel ignorerer USA's opfordring til at beskytte civile i krigen:

- Jeg ved ikke, om de tabstal, som palæstinenserne oplyser, er rigtige, siger Joe Biden.

Han tilføjede, at han er sikker på, at uskyldige bliver dræbt, og at det er prisen for at føre krig.

Desuden sagde Biden, at Israel skal være påpasselige og kun gå efter Hamas og ikke civile.

Men ved at udtale sig med den skepsis om dødstal, går han ind i den informationskrig, der foregår mellem Israel og Hamas. For her er tabstal helt centrale, forklarer eksperter.

Støtter Israels interesser

Både Joe Biden og andre medlemmer af hans regering har fra start meldt klart ud, at de støtter Israel, men at landet skal begrænse de civile tab i Gazastriben.

Udtalelsen viser, at Biden støtter Israels udlægning af krigen mod Hamas, som er på EU og USA's liste over terrororganisationer.

Det mener militærhistoriker ved Forsvarsakademiet Claudia Læssøe Pedersen, som blandt andet har forsket i krige mellem Israel og Hamas.

- Det viser en støtte til Israel, at Biden går ind og sår tvivl om de meget store tabstal, Hamas har opgivet. Man kan se det som en støtte i kampen om legitimiteten i krigen - og om verdenssamfundets mening.

- Det viser en støtte til Israel i den kognitive kamparena, siger Claudia Læssøe Pedersen.

Hun henviser til, at den amerikanske præsident også var hurtig til at sige, at Israel ikke stod bag, da et hospital i Gaza blev ramt af en eksplosion i sidste uge.

Det står stadig ikke endegyldigt klart, hvad der førte til eksplosionen, og hvem der stod bag.

Hør Joe Biden fortælle om sit syn på hospitalsangrebet i Gaza i sidste uge:

Claudia Læssøe Pedersen bakkes op af Rasmus Sinding Søndergaard, som er seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) med fokus på amerikansk udenrigspolitik.

- Når en præsident fra USA går ud og sår tvivl om tallene fra den ene part, er han selvfølgelig med til at styrke narrativet fra det israelske perspektiv, siger han.

- Implicit er det meget klart, at Joe Biden stoler mere på det, israelerne siger, end han tror på det, palæstinenserne siger, siger Rasmus Sinding Søndergaard.

Dette billede er taget den 11 oktober i Gaza, tre dage efter Hamas' terrorangreb på Israel. (Foto: © Mohammad Al Masri, Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.)

Tabstal er centrale i informationskrig

Tabstal i en krig er altid omdrejningspunkt for informationskrig, forklarer militærhistoriker Claudia Læssøe Pedersen.

Derfor har Israel også et incitament til at underdrive konsekvenserne for de civile i Gaza, mens Hamas kan drage fordel af at overdrive.

Når USA klart tager afstand fra de palæstinensiske tal, kan det også få en betydning for resten af den vestlige verdens syn på krigen, siger hun.

Hvis man sætter det på spidsen, kan man så sige, at Joe Biden bidrager til informationskrigen ved at kommentere på tallene på den måde?

- Ja, det synes jeg godt, man kan sige. Tabstal har mange gange været del af kampen om at delegitimere den anden part. Og her kan man godt se Bidens udtalelse som et indlæg, der kan begrænse delegitimiseringen af Israel, siger Claudia Læssøe Pedersen.

Her er et før- og efter-billede fra Gaza, taget ved Beit Hanoun, der viser ødelæggelserne efter israelske angreb. Før-billede er fra 1. maj 2023, efter-billede er fra 21. oktober 2023:

Billeder af Beit Hanoun i Gazastriben henholdsvis den 1. maj og 21. oktober 2023 (Foto: © -, Ritzau Scanpix / Foto: © -, Ritzau Scanpix)

Knaphed på information

Seniorforsker Rasmus Sinding Søndergaard henviser til, at Joe Bidens udtalelser kommer som modsvar på en kritik af, at USA ikke skulle være lykkedes med at få Israel til at passe bedre på de civile.

Men forskeren understreger også, at Hamas' tal er det eneste, vi har fra den side i konflikten.

De bliver blandt andet også brugt af NGO'er til at afgøre, hvor meget humanitær hjælp der er brug for i Gaza.

- Hvis ikke vi kan stole på de tal, palæstinenserne kommer med, har vi bare ikke noget at læne os op ad, for vi har ikke et alternativt sted at få tallene fra.

- Så Joe Biden går ud og sår tvivl om den eneste information, vi har, siger Rasmus Sinding Søndergaard.